Penderma sperma akan dibayar hingga RM3000

Penderma sperma akan dibayar hingga RM3000

Penderma sperma akan dibayar hingga RM3000. Seorang pegawai kesihatan China menggesa kerajaan mengambil langkah ‘berani’ dengan mengurangkan kos melahirkan dan membesarkan anak bagi mengurangkan beban keluarga dan meningkatkan kadar kesuburan di republik itu.

Jumlah penduduk China menurun tahun lalu buat kali pertama dalam enam dekad, demikian data yang dikeluarkan bulan lalu menunjukkan satu perubahan bersejarah yang dijangka menandakan permulaan tempoh kemerosotan yang panjang.

Di samping itu, prospek penduduk yang semakin tua memperlahankan ekonomi apabila pendapatan menurun dan hutang kerajaan meningkat kerana kos kesihatan dan kebajikan yang melambung tinggi. Ahli demografi memberi amaran China mungkin menjadi tua sebelum kaya.

Penderma sperma akan dibayar hingga RM3000

Pengarah Jabatan Pemantauan Penduduk dan Pembangunan Keluarga di bawah Suruhanjaya Kesihatan Negara (NHC) Yang Wenzhuang menekankan kepentingan sokongan keluarga untuk meningkatkan kadar kesuburan, lapor akhbar The Paper.

Yang berkata, kebimbangan mengenai wang dan pembangunan kerjaya dalam kalangan wanita adalah faktor utama orang ramai memilih untuk tidak mempunyai bayi, sambil menambah dasar yang tepat diperlukan untuk meningkatkan tahap kesuburan.

“Kerajaan tempatan digalakkan untuk meneroka secara aktif dan membuat inovasi berani dalam mengurangkan kos bersalin, penjagaan kanak-kanak dan pendidikan untuk menggalakkan pembangunan seimbang jangka panjang penduduk,” kata Yang.

China terpaksa memahami dengan tegas tempoh penting pembangunan penduduk dalam rancangan lima tahun ke-14 yang berlangsung sehingga 2025 untuk mempercepatkan “promosi sokongan melahirkan anak.

Komen Yang diterbitkan dalam terbitan terbaru majalah yang diuruskan oleh NHC, Population and Health, kata Paper.

China selama beberapa dekad sibuk dengan prospek pertumbuhan penduduk dengan mengenakan dasar ketat satu keluarga satu anak dari 1980 hingga 2015 untuk mengawal jumlahnya.

Tetapi kini populasi penduduk negara ini kian mengecil dan India bakal menjadi negara paling ramai penduduk di dunia.

Biro Perangkaan Kebangsaan China melaporkan penurunan kira-kira 850,000 orang bagi populasi 1.41175 bilion pada 2022, penurunan pertama sejak 1961.

Kadar kelahiran tahun lalu hanya 6.77 kelahiran bagi setiap 1,000 orang, turun daripada kadar 7.52 kelahiran pada 2021 dan menandakan kadar kelahiran terendah dalam rekod.

Kebanyakan kemerosotan demografi adalah hasil daripada dasar satu anak serta kos pendidikan yang tinggi yang menyebabkan ramai orang tidak mempunyai lebih daripada seorang anak atau mempunyai anak sama sekali.

Pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu melihat populasi China menyusut sebanyak 109 juta menjelang 2050, lebih tiga kali ganda penurunan ramalan mereka sebelum ini pada 2019.

Beberapa langkah sedang diambil.

Pihak berkuasa kesihatan di wilayah Sichuan berkata, pada Januari mereka akan membenarkan orang yang belum berkahwin untuk membina keluarga dan menikmati faedah yang dikhaskan untuk pasangan suami isteri mulai 15 Februari.

Secara berasingan, beberapa wilayah termasuk Shaanxi mengumumkan minggu ini mereka akan memberikan sehingga 5,000 yuan ($735.29) kepada penderma sperma untuk meningkatkan bank sperma.

Baca Lagi:
Akhirnya terbongkar kenapa tiket penerbangan umrah mahal, 6 suspek ditahan SPRM rasuah 10.8 juta
Lelaki tukar pengakuan selepas terkejut dengar ada hukuman sebat
Selepas dibuang dari Umno, KJ tanding naib presiden PKBM
CATEGORIES