Rezeki cleaner selepas pulangkan dompet berisi RM20,459.97 milik peguam terkenal tercicir, tak sangka kejujuran dibalas tawaran mengejutkan

Rezeki cleaner selepas pulangkan dompet berisi RM20,459.97 milik peguam terkenal tercicir, tak sangka kejujuran dibalas tawaran mengejutkan

Rezeki cleaner selepas pulangkan dompet berisi RM20,459.97 milik peguam terkenal tercicir, tak sangka kejujuran dibalas tawaran mengejutkan. Buat baik pasti akan diberikan balasan yang baik. Demikian kisah pekerja pembersihan atau cleaner di sebuah pusat membeli belah Jakarta, Indonesia yang bernama Edi Sonjaya ini.

Melakukan kebaikan adalah perilaku yang terpuji. Orang yang berbuat baik disukai dan dikasihi ALLAH. Tidak rugi berbuat baik sesama manusia kerana kelak diri sendiri yang akan mendapat balasan kebaikan di dunia dan akhirat.

Justeru, usah memandang kebaikan sebelah mata. Kejujuran Edi Sonjaya memulangkan dompet berisi wang tunai 70 juta rupiah (RM20,459.97) membuka harapan baru dalam hidupnya apabila ditawarkan pekerjaan dan wang tunai yang lumayan.

Rezeki cleaner selepas pulangkan dompet berisi RM20,459.97 milik peguam terkenal tercicir, tak sangka kejujuran dibalas tawaran mengejutkan

Bagaimana kebaikan yang dilakukannya dibalas kebaikan? Berikut adalah kronologinya:

1-Anak muda berusia 29 tahun itu memulangkan dompet dimiliki peguam terkenal Indonesia, Hotman Paris Hutapea yang ditemuinya di Summarecon Mall Kelapa Gading, Jakarta.

2-Dompet itu mengandungi wang lebih dari 70 juta rupiah dan beberapa helai wang kertas Singapura, Amerika Syarikat.

3-Segalanya bermula ketika Hotman bertemu tetamunya di Starbucks, Summarecon Mall Kelapa Gading. Ketika ingin membayar kopi yang dipesan, Hotman menyedari dompetnya tiada di dalam poket seluar.

4-Beliau beranggapan dompetnya tertinggal di rumah dan membayar kopi tersebut menggunakan wang yang ada dalam poket seluarnya.

5-Tidak berapa lama kemudian Hotman kembali ke kerusi dan menyambung diskusi bersama rakan.

6-10 minit kemudian Edi muncul membawa dompetnya yang tercicir.

7-Menurut Edi dompet tersebut ditemui di atas tanah.

8-“Tidak melihat dompetnya jatuh. Tetapi, tahu itu dompet Abang Hotman kerana melihatnya turun dari kereta,” kata Edi.

9-Hotman semakin kagum apabila wang 200,000 rupiah (kira-kira RM58.46) yang diberikan kepada Edi sebagai tanda terima kasih ditolak.

10-Kumparan.com melaporkan Hotman dan rakan perniagaannya, Andrew Susanto bersetuju mengambil Edi sebagai pekerja mereka.

11- Andrew secara suka rela menyerahkan sampul surat berwarna putih kepada Edi.

12-Namun niatnya untuk mengambil anak muda bekerja tidak kesampaian kerana memikirkan tidak manis dan beretika mengambil pekerja yang sedang berkhidmat di syarikat lain.

13-Bagaimanapun beliau sedia menunggu Edi muncul di pejabatnya dan mengambilnya bekerja pada bila-bila masa.

Tak lama dulu Sinarplus pernah kongsikan kisah seorang pekerja pembersihan bernama Halimah yang mendapat kenaikan pangkat selepas memulangkan cek bernilai RM10.4 juta yang tercicir.

Baca Lagi:
Power Rangers dan Ultraman pernah diharamkan di Malaysia
Wanita terkejut balik dari bazar Ramadhan terima mesej puji payudara dari lelaki misteri
Ibu Shuib bersuara selepas bakal menantunya Watie berpakaian ‘pelapik meja makan’ tular
CATEGORIES