Tun M ramal PH bakal menang PRK di KKB, ini reaksi Azmin Ali

Tun M ramal PH bakal menang PRK di KKB, ini reaksi Azmin Ali

Tun M ramal PH bakal menang PRK di KKB, ini reaksi Azmin Ali. Kemenangan DAP dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Kuala Kubu Baharu akan ditentukan oleh pengundi dan bukan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Selangor, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali bagaimanapun menyatakan bahawa gabungan itu tetap menghormati pandangan bekas Pengerusi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) sebagai tokoh politik negara.

“Dr Mahathir mempunyai pandangan bahawa kemenangan ditentukan oleh pengundi di Kuala Kubu Baharu.

Tun M ramal PH bakal menang PRK di KKB, ini reaksi Azmin Ali

“Pihak parti yang bertanding sedang menjalankan usaha turun padang untuk memberikan penjelasan dan meyakinkan pengundi mengenai dasar perjuangan masing-masing.
“Akhirnya, pengundi yang akan membuat keputusan dan saya yakin mereka matang terutamanya generasi muda yang mempunyai akses kepada maklumat melalui internet dan sebagainya,” katanya selepas ceramah di Pusat Daerah Mengundi (PDM) Batu 30 Hulu Yam pada malam Sabtu.

Sebelum ini, Dr Mahathir meramalkan bahawa DAP akan menang di kerusi tersebut disebabkan undi Melayu terpecah akibat kemunculan parti-parti serpihan yang telah memecahkan undi.

Menanggapi hal ini, Mohamed Azmin menyatakan bahawa kehebatan sebuah parti tidak dapat diukur semata-mata dengan sentimen akar umbi atau situasi semasa semasa kempen.

“Kita menghormati pandangan Tun (Dr Mahathir) tetapi dalam keadaan semasa, kita perlu berada di lapangan, tidak boleh terasing daripada sentimen dan aspirasi rakyat.

“Saya percaya bahawa walaupun betapa hebatnya sebuah parti, ia perlu turun ke akar umbi untuk bertemu dengan rakyat, memberikan penjelasan, dan inilah yang sedang kita lakukan,” katanya.

Dewan Undangan Negeri (DUN) Kuala Kubu Baharu merupakan kerusi campuran dengan pengundi Melayu membentuk 46 peratus, Cina (30 peratus), India (18 peratus), dan lain-lain (lima peratus).

Baca Lagi:
Ini yang akan terjadi jika guna air paip ganti air ‘coolant’ untuk radiator kereta
Kalau sayang kereta, jangan sesekali tinggal ‘kertas’ dalam kereta, buruk padahnya
“Menantu balik nak bilik ada aircond dan kipas, tapi berkira nak bayar bil elektrik, aku terpaksa halau anak menantu dan cucu keluar”
CATEGORIES