Pukulan ‘smash’ pemain badminton wanita Malaysia catat Rekod Dunia Guinness dengan kelajuan 438km/j

Pukulan ‘smash’ pemain badminton wanita Malaysia catat Rekod Dunia Guinness dengan kelajuan 438km/j

Pukulan ‘smash’ pemain badminton wanita Malaysia catat Rekod Dunia Guinness dengan kelajuan 438km/j. Pemain badminton regu wanita, Pearly Tan kini diiktiraf sebagai pemain badminton wanita yang memiliki pukulan “smash” terpantas di dunia.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan oleh jenama sukan terkemuka global, Yonex, rekod berkenaan disahkan oleh Guinness World Record.

Difahamkan, pemain kelahiran Kedah itu berjaya mencatatkan pukulan pada kelajuan 438km/j. Dengan catatan berkenaan, Pearly muncul sebagai pemain wanita pertama yang berjaya memegang rekod dunia berkenaan.

Pukulan 'smash' pemain badminton wanita Malaysia catat Rekod Dunia Guinness dengan kelajuan 438km/j

Menurut Yonex, Pearly mencatatkan rekod berkenaan di gymnasium kilang Yonex Tokyo di Jepun pada 14 April lepas. Acara berkenaan turut dihadiri oleh juri-juri daripada Guinness World Records yang sekaligus mengesahkan rekod tersebut.

Seorang lagi pemain badminton dibawah Yonex, Satwiksairaj Rankireddy yang turut berjaya memecahkan rekod dunia dalam acara tersebut.

Pemain badminton perseorangan India itu berjaya memecahkan rekod pukulan atau smash terpantas pemain badminton lelaki. Difahamkan beliau berjaya mencatatkan pukulan 565km/j sekaligus berjaya memecahkan rekod dunia berusia lebih 10 tahun.

Baca Lagi:
Mungkin ini kali terakhir anda hisap vape lepas tengok proses pembuatannya di kilang
Netizen terkejut nampak cikgu Fadli buat live TikTok jual barang bundle, sekali ini yang terjadi bila netizen tanya soalan Matematik
Sanusi dedah perbualan WhatsApp dengan pegawai, nafi kenyataan Ketua Polis Negara dakwaan ‘gagal’ dihubungi
CATEGORIES