Tular video Datuk Seri bukan Islam edar ‘kitab suci’ macam beri duit raya, ini penjelasan Mufti

Tular video Datuk Seri bukan Islam edar ‘kitab suci’ macam beri duit raya, ini penjelasan Mufti

Tular video Datuk Seri bukan Islam edar ‘kitab suci’ macam beri duit raya, ini penjelasan Mufti. Mufti Pulau Pinang, Datuk Seri Dr. Wan Salim Wan Mohd Noor, menegaskan bahawa orang bukan beragama Islam dilarang menyentuh al-Quran dalam apa jua keadaan sekalipun.

Beliau membuat kenyataan tersebut sebagai respons terhadap satu video yang telah menjadi viral yang menunjukkan seorang lelaki yang disyaki bukan beragama Islam memegang dan mengedarkan kitab suci tersebut kepada sekumpulan kanak-kanak.

Video tersebut telah dimuat naik melalui laman Facebook milik Lando Zawawi pada hari Selasa.

Tular video Datuk Seri bukan Islam edar 'kitab suci' macam beri duit raya, ini penjelasan Mufti

Wan Salim menekankan bahawa individu bukan Islam hanya dibenarkan untuk menyentuh terjemahan al-Quran.

“Namun, orang tersebut harus dipastikan tidak akan menghina kitab suci tersebut dengan cara yang tidak patut atau meletakkannya di tempat yang tidak layak.

“Berdasarkan video tersebut, kita tidak pasti sama ada yang diedarkan itu adalah al-Quran sebenar atau terjemahannya,” katanya.

Mengulas lanjut, Wan Salim juga mempersoalkan tindakan penganjur yang menjemput individu bukan Islam untuk melakukan penyerahan al-Quran.

“Orang Islam seharusnya tidak mengarahkan individu bukan Islam untuk melakukan perkara sedemikian. Ini kerana kita tidak dapat memastikan penghormatan mereka terhadap kitab suci itu. Mereka tidak memahami hukum dan adat istiadat kita,” jelasnya.

Beliau juga menasihati agar semua orang sentiasa menjaga adab yang mencerminkan kehormatan apabila berinteraksi dengan al-Quran.

“Ini termasuklah dari segi meletakkannya di tempat yang tinggi dan bersih serta cara pemakaian yang sesuai dan sopan,” tambahnya.

Mufti Negeri Terengganu, Datuk Dr. Mohamad Sabri Haron, turut menyatakan pendapat yang sama.

Katanya, walaupun niat dan pemberian itu mungkin baik, cara pelaksanaannya tidak betul.

“Sekiranya benar-benar al-Quran yang diberikan kepada kanak-kanak tersebut, individu tersebut sepatutnya menjaga adab dan akhlaknya.

“Dengan seluar yang koyak, apa tujuan sebenarnya yang ingin ditonjolkan? Pihak penganjur seharusnya mengenakan syarat-syarat yang sesuai dengan syariat Islam,” katanya mengulas video tersebut.

Dalam klip berdurasi 55 saat yang dikongsikan oleh Lando, lelaki tersebut dilihat mengagihkan al-Quran bersaiz kecil kepada kanak-kanak lelaki dan perempuan yang bertudung serta berkopiah.

Selain meletakkan al-Quran di tempat yang tidak sepatutnya, cara pakaian individu tersebut yang juga seorang ahli perniagaan berpangkat Datuk Seri, tidak sesuai untuk menjalankan aktiviti tersebut.

“Saya mengharapkan agar pemberian al-Quran dilakukan dengan cara yang lebih sesuai dan kandungannya dapat dikenal pasti.

“Terima kasih atas sumbangan tersebut, tetapi tiada seorang pun yang mengambil tindakan sewaktu kejadian. Kenapa? Adakah kerana individu tersebut mempunyai pangkat Datuk jadi dia tidak ditegur?

“Dia tidak memahami nilai keagungan al-Quran bagi kita. Itu saja. Penganjur sepatutnya memberi amaran kepadanya,” kata Lando.

Baca Lagi:
‘Orang kaya dalam Malaysia ni ramai’-Ini sebab kenapa Kak KM simpan emas banyak-banyak dalam rumah
Kek taugeh dijual dengan harga RM510, rasa dia buat ramai nak muntah
‘Bila balik, ada je kerja suruh buat’, Isteri tak nak balik raya kampung suami, jadi kuli mentua
CATEGORIES