‘Bila balik, ada je kerja suruh buat’, Isteri tak nak balik raya kampung suami, jadi kuli mentua

‘Bila balik, ada je kerja suruh buat’, Isteri tak nak balik raya kampung suami, jadi kuli mentua

‘Bila balik, ada je kerja suruh buat’, Isteri tak nak balik raya kampung suami, jadi kuli mentua. Viral di aplikasi TikTok, seorang wanita berkongsi rasa terpaksa untuk tidak pulang ke kampung suami sempena perayaan Aidilfitri kali ini. Wanita tersebut mendedahkan bahawa sebab utama adalah dia merasa penat kerana apabila pulang, dia hanya dianggap sebagai pembantu atau hamba oleh keluarga mertuanya.

“Setiap kali pulang, sentiasa ada masalah, sentiasa ada kerja yang disuruh lakukan, dari memasak, membersihkan rumah, mencuci pakaian hingga membeli barang dapur, semuanya diberikan kepada saya. Padahal, saya mempunyai ramai adik ipar yang sihat dan mampu melaksanakan tugas tersebut.”
“Benar juga bahawa memiliki keluarga mertua yang baik adalah satu rezeki,” katanya.

'Bila balik, ada je kerja suruh buat', Isteri tak nak balik raya kampung suami, jadi kuli mentua

Di ruang komen, ramai yang memberikan pendapat dan luahan isi hati masing-masing:

” Saya syak mesti isterinya menjadi suri rumah, tidak bekerja. Itulah sebabnya dia dipandang rendah dan diperlakukan seperti kuli. Sebab dia ‘tidak bekerja’…. Kalau pun bekerja, pasti kerjanya biasa-biasa sahaja… Itulah sebabnya keluarga mertuanya tidak menghargainya… Inilah dunia sebenar. ”

” Ini bukan hanya berlaku dalam kalangan orang Melayu, saya sendiri mengalaminya… Walaupun isteri saya berbuat baik, ibu saya tetap memihak kepada anak perempuannya… Padahal, isteri saya tinggal bersama ibu saya, ibu saya sentiasa memihak kepada anak perempuannya… Lebih-lebih lagi saya hanya satu-satunya anak lelaki…. Ketika saya bujang, hidup saya bahagia, tetapi setelah berkahwin, saya terus terperangkap… hanya kerana anak dan kerjaya saya saya masih meneruskan kehidupan saya… Jika Tuhan mengambil nyawa saya, biarlah… ”

” Betul… Tidak mesti selalu balik pun, takkanlah satu atau dua hari pun tidak boleh bertahan. Adakah ini disebabkan diri yang malas? Lebih baik mengaku dengan cepat. ”

” Betul… walaupun raya di rumah ibu sendiri, tetap menjadi pembantu… tak ada bezanya… cuma beza menolong ibu mentua… pahala berganda… kerana ibu adalah kepala suami (syurga itu) ❤️🙌 ”

” Lain kali cari suami yang anak yatim piatu… mudah cerita. ”

” Itu adalah ujian… bersabar, ada hikmah… Kita semua diuji, dan jangan selalu membandingkan dengan orang lain… kerana ujian itu pelbagai… ”

” Balik mana-mana pun, wanita yang melakukan kerja dari pagi hingga malam… ”

” Yang ini tidak perlu keluarga mertua. Keluarga sendiri pun ada. Yang menjadi mangsa anak-anak yang tinggal di rumah ibu. Anak-anak yang sudah keluar, datang waktu semuanya sudah siap. Datang makan semuanya di situ tetapi bertindak seperti tetamu. Ini adalah salah satu perkara yang tidak menyenangkan ketika raya. Dari kegembiraan berkumpul bersama tiba-tiba menjadi jijik apabila tiada kerjasama ini. ”

Baca Lagi:
Tengku Zafrul letak jawatan, tidak sehaluan dengan UMNO Selangor
Lift paling besar di dunia, boleh muat 250 orang sekaligus
PAS tak sokong gerakan boikot KK Super Mart – Ketua Dewan Ulamak Pas Pusat
CATEGORIES