Sebab kenyataan ini, harga emas dan perak menjunam

Sebab kenyataan ini, harga emas dan perak menjunam

Sebab kenyataan ini, harga emas dan perak menjunam. Harga emas dan perak turun menjunam dalam dagangan AS hari Selasa (waktu AS). Rupanya ini puncanya. Baca laporan penuh.

Harga emas dan perak lebih rendah secara mendadak dalam dagangan A.S. tengah hari Selasa, berikutan tekanan oleh bank pusat A.S. yang masih sangat ‘hawkish’.

Harga emas ‘menjunam’ selepas kenyataan Powell yang memberi gambaran bahawa aktiviti ekonomi yang kukuh tahun ini mungkin menyebabkan bank pusat menaikkan kadar faedah lebih daripada jangkaan, untuk memerangi inflasi yang tinggi.

Sebab kenyataan ini, harga emas dan perak menjunam

Pasaran menganggap kenyataannya sebagai lebih hawkish daripada mantan ketua bank pusat itu. Powell berkata Fed berkemungkinan perlu mengekalkan kadar faedah AS lebih lama untuk memenangi perang menentang inflasi harga.

Dolar A.S. naik mendadak selepas kenyataan Powell dan mencecah paras tertinggi sejak tiga bulan. Walau bagaimanapun, hasil Perbendaharaan A.S. tidak banyak bertindak balas terhadap komen Powell. Indeks saham A.S. dijual secara mendadak pada kenyataannya, begitu juga minyak mentah.

graf harga emas e1678410205208

Kenyataan Powell ini seterusnya menyebabkan harga emas menurun kerana implikasi permintaan pengguna dan komersial menurun apabila dasar bank pusat diketatkan.

Peniaga dan pelabur juga menantikan laporan situasi pekerjaan A.S. Februari dari Jabatan Buruh pada pagi Jumaat ini. Komponen Non Farm Payment (NFP) utama dalam laporan itu dijangka menunjukkan peningkatan sebanyak 225,000 pekerjaan, berikutan peningkatan besar sebanyak 517,000 dalam laporan Januari.

Sebab kenyataan ini, harga emas dan perak menjunam

Bukan harga emas je turun, silver pun tengah terjun. Sebelum ni Min beli 1kg silver RM3.8k+, sekarang RM3.5k+, jimat sekitar RM300.

Peluang tambah aset silver. Robert Kiyosaki pun pesan tambah aset silver sekarang untuk pelaburan sedekad akan datang.

Baca Lagi:
Cara mohon Bantuan Barangan Dapur RM300 sebulan untuk B40
Tauke kedai emas terkejut pelanggan guna duit syiling beli 7 cincin emas
‘Rupanya selama ini ramai yang tertipu Mamat kena ‘kick’ dari Sepah’, Jep dedah perkara sebenar yang berlaku..
CATEGORIES