Ramai yang sebar kod QR minta duit raya, rupanya ini yang dianggap oleh orang ramai tanpa kita sedar

Ramai yang sebar kod QR minta duit raya, rupanya ini yang dianggap oleh orang ramai tanpa kita sedar

Ramai yang sebar kod QR minta duit raya, rupanya ini yang dianggap oleh orang ramai tanpa kita sedar. Menggunakan kod QR bank sebagai alternatif baharu untuk menerima duit raya telah mula menjadi trend di kalangan masyarakat Malaysia, terutamanya yang menyambut Hari Raya Aidilfitri.

Adalah lumrah bagi orang ramai memberi duit raya kepada keluarga dan sanak saudara untuk menyemarakkan suasana semasa musim perayaan.

Namun, jika diperhatikan, semakin ramai individu yang mula berkongsi kod QR mereka di media sosial dengan harapan orang lain akan memberi duit raya kepada mereka.

Ramai yang sebar kod QR minta duit raya, rupanya ini yang dianggap oleh orang ramai tanpa kita sedar

Bagaimanapun, pengendali akaun X (Twitter), Tweet Islamik pada Rabu telah berkongsi satu hantaran yang mengulas mengenai perbuatan tersebut.

Individu tersebut menyifatkan, tindakan beberapa orang yang berkongsi paparan kod di media sosial dengan tujuan untuk mendapat wang meskipun tidak tergolong dalam golongan yang memerlukan adalah salah menurut ajaran Islam.

“Budaya menyebarkan kod QR sendiri dengan harapan mendapat duit raya dari orang lain perlu dihentikan kerana meminta-minta dilarang menurut ajaran Islam.
“Lebih-lebih lagi, jika yang meminta itu adalah mereka yang mampu,” katanya.

Ramai yang sebar kod QR minta duit raya, rupanya ini yang dianggap oleh orang ramai tanpa kita sedar

Individu tersebut juga berkongsi pesanan Rasulullah SAW yang relevan dengan trend tersebut.

“Lebih-lebih lagi jika yang meminta itu adalah mereka yang mampu,” katanya.

Individu tersebut turut berkongsi pesanan Rasulullah SAW yang berkaitan dengan trend tersebut.

“Pesan Nabi Muhammad SAW, seseorang yang sering meminta-minta kepada orang lain, pada hari kiamat dia akan menghadap ALLAH SWT tanpa secebis pun daging di wajahnya.

“Dalam riwayat lain, disebutkan bahawa sesiapa yang meminta-minta tanpa memerlukannya, maka dia seakan-akan memakan bara api,” ujarnya.

Pandangan tersebut turut disokong oleh beberapa warga maya melalui ruangan komen.

“Bab ini (sebenarnya) melibatkan maruah. Maaf cakaplah, kalau kau sudah berumur, sudah menjadi ibu bapa, tapi masih tidak tahu malu berkongsi kod QR untuk duit raya secara melulu, maka kau sudah tidak layak dihormati.

“Jika kau menjaga martabat dan maruah, ALLAH SWT akan memberkati rezeki kau tanpa perlu meminta-minta,” ujar @remajapurbaaaa.

Sementara itu, @MrsArsene96 merasakan tindakan tersebut memberi ketidakselesaan kepada mereka yang melihatnya, terutamanya jika ia dilakukan secara berulang setiap hari.

“Kalau sekali dua, tak mengapa, aku abaikan saja. Tapi jika setiap hari dia berkongsi QR dan menulis kapsyen ‘sedekah amalan mulia’, mood aku terus hancur.

“Maaf cakap, tapi trend ini mencerminkan tahap maruah kau sendiri,” tulisnya.

Baca Lagi:
Lelaki buang tahi lembu daripada perut dalam sungai undang perdebatan ramai
Masa aku sarat mengandung, mentua sengaja rebus ketupat mentah bagi aku makan sampai muntah, sampai sekarang aku fobia tengok ketupat
Ramai bengang seluar baju Melayu berbulu, mungkin ini sebabnya yang ramai tak tahu
CATEGORIES