Malaysia bakal keluarkan padi tahan air masin

Malaysia bakal keluarkan padi tahan air masin

Malaysia bakal keluarkan padi tahan air masin. Malaysia akan mengeluarkan varieti padi yang toleran atau tahan terhadap air masin, sebagai sebahagian daripada usaha yang digerakkan oleh kerajaan untuk meningkatkan hasil beras tempatan, serta memperkukuhkan ketersediaan makanan negara.

Inisiatif ini diterima melalui kerjasama antara Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (KPKM) dengan saintis dari China, dengan matlamat untuk menjadikan benih padi yang tahan terhadap air masin boleh dikomersialkan pada tahun depan.

Usaha penyelidikan dan pembangunan (R&D) ini merupakan sebahagian daripada pelan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) yang diterajui oleh pasukan penyelidik dari Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).

Malaysia bakal keluarkan padi tahan air masin

Kawasan sawah yang terdedah kepada air masin menjadi ancaman utama, terutamanya semasa kejadian gelombang besar, seperti yang berlaku di sepanjang pesisir Kedah seperti di Kampung Padang Garam, Alor Setar, Kedah; Kuala Kurau di Parit Buntar, Perak dan di Kampung Alor Akoi, Sungai Padang, Perlis, serta sepanjang Sungai Golok di Kelantan.

Untuk menguraikan perkembangan R&D varieti padi yang tahan air masin, Pengarah Pusat Penyelidikan Padi dan Beras MARDI, Dr Elixon Sunian, menyatakan bahawa ia melibatkan pendekatan jangka pendek dan jangka panjang.

Bagi pendekatan jangka pendek, beliau menyatakan bahawa pihaknya sedang melakukan penilaian terhadap varieti padi sedia ada yang berpotensi tahan terhadap air masin melalui ujian di lapangan yang melibatkan kawasan sawah yang menghadapi masalah tersebut.

“Bagi pendekatan jangka panjang, MARDI sedang membangunkan varieti padi baru yang tahan terhadap air masin melalui persilangan varieti tempatan dengan induk padi penderma yang mempunyai ciri-ciri tahan terhadap air masin.
“Untuk pembangunan varieti yang tahan atau toleran terhadap keasaman tanah, kami telah memulakan penyelidikan dan pembangunan pada RMK12 dan menyasarkan varieti padi ini akan dibangunkan menjelang tahun 2025. Selain itu, kajian berkaitan pengurusan nutrien, pengurusan rumpai, perosak dan penyakit di kawasan air masin juga sedang dijalankan,” katanya.

Untuk catatan, tahap toleransi varieti padi terhadap air masin dinilai berdasarkan konduktiviti elektrik EC > 6 dS/m. Tanah yang mengandungi garam tinggi biasanya mempunyai bacaan EC melebihi 4 dS/m, dan ini tidak sesuai untuk pertumbuhan padi kerana boleh menyebabkan keracunan dan kehilangan air dari tumbuhan.

“Dengan amnya, varieti padi mempunyai keupayaan untuk menangani nilai EC yang kurang daripada 6 dS/m. Jika kemasinan terlalu ekstrem, proses fisiologi dan pertumbuhan padi akan terjejas, dan ini secara tidak langsung akan menjejaskan hasil,” kata Elixon.

Penyediaan ekosistem yang sesuai

Pentingnya, menurutnya, adalah untuk menyediakan ekosistem yang sesuai untuk penanaman padi yang tahan air masin dengan memberi tumpuan kepada infrastruktur seperti membina ban atau tembok penghalang untuk mencegah sawah daripada tercemar dengan limpahan atau penerobosan air masin.

“Selain daripada teknologi untuk penghasilan varieti padi yang tahan air masin, infrastruktur kawasan sawah berhampiran laut juga perlu diberi perhatian khusus dengan membina atau menyelenggara ban atau tembok penghalang laut untuk mengelakkan air laut daripada memasuki petak sawah.

“Ini adalah komponen penting untuk memastikan pertumbuhan padi yang baik dan memberikan hasil tuaian yang lebih baik kepada petani,” katanya sambil menambah bahawa perubahan iklim juga merupakan ancaman besar terhadap industri padi negara.

Beliau menjelaskan bahawa ketika paras air laut meningkat akibat pemanasan global, padi yang ditanam berhampiran pesisir laut akan terjejas.

“Ia memerlukan satu ekosistem menyeluruh bagi penanaman padi seperti ini. China juga mengambil pendekatan pengurusan tanaman padi di kawasan bermasalah air masin dengan kombinasi teknologi dan pengurusan.

“Ini penting supaya kawasan sawah yang tercemar air masin dapat dirawat supaya tahap kemasinan itu boleh dikurangkan dan padi boleh tumbuh dengan baik.

“Dari segi pengurusan pula, kerajaan perlu melabur dari segi pembinaan infrastruktur, perairan dan ban penahan air supaya sawah tidak tercemar dengan kemasukan air laut yang boleh merosakkan padi,” katanya.

Di Malaysia, kajian MARDI mendapati air masin masuk ke dalam sawah menjadi antara faktor yang menyebabkan pengeluaran hasil terjejas kerana terdapat perencatan osmosis dan toksin ion yang akhirnya mengganggu prestasi pertumbuhan pokok padi.

Varieti padi tahan air masin berjaya dibangunkan oleh China pada tahun 2012 bagi menangani isu bekalan makanan, terutamanya berkaitan dengan beras yang merupakan makanan asas di negara tersebut. Difahamkan, saintis dari republik berkenaan juga berjaya menghasilkan baka padi yang tahan air beralkali.

Dalam ujian yang dilakukan di Tianjian, kawasan yang terletak berhampiran laut, dilaporkan bahawa sebanyak 4.6 tan padi dapat dituai untuk setiap 0.4 hektar sawah, sekali gus melepasi purata pengeluaran hasil padi biasa di Negara Tembok Besar tersebut.

Baca Lagi:
Ini sebab kenapa Syasya keluar dari kumpulan DOLLA
Orang ramai naik kapal perang pulang beraya
Isteri dah macam janda, luahan pemandu bas buat ramai sebak, 15 tahun dah tak beraya bersama keluarga
CATEGORIES