Pegawai polis habiskan gaji bulanan untuk bina masjid

Pegawai polis habiskan gaji bulanan untuk bina masjid

Pegawai polis habiskan gaji bulanan untuk bina masjid. Memikul tanggungjawab sebagai seorang anggota polis bukanlah suatu tugas yang mudah. Selain berperanan menjaga keselamatan negara dalam mengekalkan keharmonian dan keamanan, pegawai polis juga perlu sentiasa dilihat sebagai penjawat awam yang berintegriti tinggi agar tidak dipertikai masyarakat biasa.

Seperti seorang pegawai polis di Nigeria ini, beliau memberi contoh baik dengan membelanjakan gaji yang diperolehnya setiap bulan untuk membina sebuah masjid.

Memetik laporan Life of Arabs, pegawai polis itu telah berjanji untuk menggunakan harta yang dimilikinya untuk membantu Muslim. Dia turut menyediakan tempat mengambil wuduk di masjid itu bagi memudahkan orang Muslim menunaikan solat.

Pegawai polis habiskan gaji bulanan untuk bina masjid

“Saya akan menghabiskan harta saya untuk membina Islam dan Muslim, InsyaAllah,” katanya.

Ramai orang mengimpikan untuk membina sebuah rumah, membeli kereta mewah dan mahu menjalani kehidupan yang baik, namun masih ada insan lain yang hanya mampu mengharapkan ganjaran pahala daripada Allah SWT.

Kebaikan dan sikap pemurahnya itu akan dihargai selepas kematiannya. Ini adalah salah satu perbuatan yang akan memberi manfaat kepada jiwa walaupun selepas beliau meninggal dunia.

Kisah ini juga sekali gus menyangkal dakwaan sesetengah pihak yang mendakwa polis memiliki sikap yang tidak baik.

Baca Lagi:
Kisah hidup Saiful Apek yang ramai orang tak tahu, pernah kena ‘sound’ kau tak layak!
Pemain harapan Liverpool kini jual ayam goreng
Pandai buat untung, lelaki beli 200 buah Land Rovers Defenders 8 tahun lepas, kini dijual semula harga bernilai RM1.16 juta sebuah
CATEGORIES