Misteri lelaki 24 tahun didakwa terperangkap dalam jasad bayi berusia 1 tahun

Misteri lelaki 24 tahun didakwa terperangkap dalam jasad bayi berusia 1 tahun

Misteri lelaki 24 tahun didakwa terperangkap dalam jasad bayi berusia 1 tahun. Lelaki 24 Tahun Terperangkap Dalam Jasad Bayi, Dianggap Jelmaan Tuhan Dan Hanya Mampu Bertutur ‘Mama’. Manpreet Singh, 24, dilahirkan di Punjabi pada 1995, namun kini beratnya hanya cuma 4 kg sahaja.

Satu punca misteri yang masih belum dapat dirungkaikan membuatkan Manpreet dilihat seolah-olah terperangkap dalam jasad bayi berusia 1 tahun. Malah dia yang tidak mampu berjalan, perlu dibawa kemana-mana persis anak kecil yang perlu didukung ibunya.

Walaupun Manpreet dilahirkan sebagai seorang bayi yang sihat tubuh badan, namun dia berhenti membesar setahun kemudian sebelum sempat belajar untuk berjalan dan bercakap. Keadaan itu menyebabkan ia perlu diuruskan seperti seorang bayi walaupun hakikatnya sudah pun dewasa.

Misteri lelaki 24 tahun didakwa terperangkap dalam jasad bayi berusia 1 tahun

Keluarga Manpreet sendiri bingung dengan keadaan yang menimpa anak mereka. Malah, doktor yang merawat hanya sekadar memberi pendapat bahawa ia mungkin mempunyai kaitan dengan ketidak seimbangan hormon.

Misteri lelaki 24 tahun didakwa terperangkap dalam jasad bayi berusia 1 tahun

Saintis bagaimanapun berpendapat Manpreet mungkin menghidap penyakit Sindrom Laron, satu kejanggalan genetik yang sangat-sangat jarang berlaku. Namun kenyataan tersebut tidak dapat dibuktikan memandangkan ibu bapanya tidak mampu untuk menyediakan wang lebih daripada RM 27 ribu yang diperlukan untuk membuat pemeriksaan.

Mereka yang menghidapi sindrom Laron mempunyai masalah dengan hormon Insulin-Like Growth Factor 1 atau IGF1. Penghidap ketiga yang berjaya ditemui di dunia kini hidup di Ecuador.

Ibu bapa Manpreet yang tidak mampu menjaganya memandangkan mempunyai dua lagi anak yang lain, kemudian bertindak menyerahkannya kepada bapa dan ibu saudaranya untuk dibela.

Kehadiran Manpreet di kejiranan baru di Hisar lantas menjadi sensasi baru penduduk setempat hingga ada yang menganggap Manpreet adalah jelmaan Tuhan. Walaupun mempunyai badan seperti bayi, tetapi fizikal Manpreet seperti kulitnya menunjukkan tanda-tanda penuaan.

Malah, Manpreet hanya mampu menyebut beberapa perkataan sahaja menyebabkan penjaganya terpaksa memahami kehendak Manpreet melalui pergerakkan badannya.

Misteri lelaki 24 tahun didakwa terperangkap dalam jasad bayi berusia 1 tahun

”Manpreet menggeletar seperti bayi dan mudah takut. Apabila dia mendengar bunyi anjing menyalak, dia merasa takut dan menangis. Manpreet juga kadang-kadang seorang yang mesra dengan jiran yang berkunjung, dia menghulur tangan seolah-olah ingin berkawan dengan mereka,” kata bapa saudaranya, Karanvir Singh, 45.

”Manpreet sukakan susu dan roti. Dia gemar untuk menikmatinya di waktu pagi dan tidak pernah terlepas. Walaupun dia cuma mampu menuturkan perkataan seperta ‘ma’ dan ‘mama’, dia belajar berkomunikasi melalui pergerakkan anggota badannya,” kata ibu sandaranya pula, Lakhwinder Kaur.

Baca Lagi:
Sanusi pesan kepada Mahfuz, jangan belanja habis duit pampasan
8 negeri dijangka bakal tenggelam & hilang dari peta Malaysia
Warga emas jumpa berguni wang tunai ketika kemas rumah sendiri
CATEGORIES