Pegawai polis cabul dua rakan kerja wanita semasa bertugas

Pegawai polis cabul dua rakan kerja wanita semasa bertugas

Pegawai polis cabul dua rakan kerja wanita semasa bertugas. Seorang pegawai polis telah dijatuhi hukuman penjara sembilan bulan berhubung kes mencabul kehormatan dua pekerja wanita bawahan semasa bertugas dalam kejadian berasingan.

Lelaki itu, yang melakukan kesalahan tersebut antara 2015 dan 2019, mengaku bersalah atas tiga tuduhan mencabul kehormatan dan satu tuduhan menghina kehormatan wanita.

Tujuh lagi tuduhan dipertimbangkan semasa hukuman dijatuhkan.

Pegawai polis cabul dua rakan kerja wanita semasa bertugas

Butiran mengenai lelaki itu, mangsa, tempat kerja dan pangkat mereka tidak boleh didedahkan.

Pegawai polis tersebut telah dihentikan dari tugas operasi pada September 2019 dan telah digantung perkhidmatan mulai 12 April 2022 selepas siasatan selesai.

Dia menyasarkan mangsa pertama pada Ogos atau September 2017 ketika meronda bersamanya.

Pesalah menyasarkan mangsa kedua ketika mereka memberi respons kepada permintaan bantuan polis antara 8.40 malam dengan 9.50 malam pada 25 Oktober 2015.

Dalam satu kenyataan kepada The Straits Times pada Isnin, Pasukan Polis Singapura (SPF) berkata ia akan memulakan tindakan dalaman terhadap pesalah itu berikutan sabitan kesalahannya.

Jurucakapnya menambah: “Pegawai (SPF) dijangka mematuhi undang-undang dan mengekalkan standard disiplin dan kewibawaan yang tinggi. Kami bertindak tegas terhadap pegawai yang melanggar undang-undang, termasuk mendakwa mereka di mahkamah.

Ikat jamin pesalah itu ditetapkan sebanyak $15,000 pada Isnin dan dia dijangka menyerah diri di Mahkamah Negara pada 6 Jun untuk mula menjalani hukumannya.

Baca Lagi:
Isteri kantoi ‘check in’ dengan bekas kekasih siap tinggal anak 11 bulan, tapi suami pula yang dipersalahkan
8 negeri dijangka bakal tenggelam & hilang dari peta Malaysia
Warga emas jumpa berguni wang tunai ketika kemas rumah sendiri
CATEGORIES