“Melayu mudah lupa”- McD dan KFC full house masa raya

“Melayu mudah lupa”- McD dan KFC full house masa raya

“Melayu mudah lupa”- McD dan KFC full house masa raya. Hingga kini, kita telah menyedari bahawa rangkaian makanan segera seperti McDonald’s dan KFC masih diboikot oleh penduduk tempatan.

Ini dilakukan sebagai tanda solidariti dengan rakyat Palestin yang terus ditindas dan diserang oleh rejim Zionis, di mana syarikat yang dikaitkan dengannya akan diboikot sebanyak mungkin.

Walau bagaimanapun, baru-baru ini beberapa video telah menjadi viral di media sosial yang menunjukkan orang ramai mula menyerbu kedua-dua rangkaian makanan segera sempena sambutan Hari Raya ini.

"Melayu mudah lupa"- McD dan KFC full house masa raya

Dalam video tersebut, dapat dilihat orang ramai memenuhi kedua-dua rangkaian tersebut, sama ada untuk makan di tempat mahupun melalui laluan drive thru yang disediakan.
Perkongsian video tersebut telah menarik kecaman daripada netizen yang menuduh golongan yang membeli dari rangkaian makanan segera tersebut sebagai orang yang telah lupa akan penderitaan saudara di Gaza dan menyokong genosid di sana.

Lebih teruk lagi, ada yang menggelar individu yang membeli dari rangkaian makanan segera tersebut sebagai anjing kerana kembali kepada ‘tuan’ yang sebelum ini memberi makanan.

@farhan_matra Syawal ke -2 (Jam 9.10malam) Mcdonald ad buat open house ko rama2 ni😂🤣🤣🤣 #fypシ゚viral #fyppppppppppppppppppppppp #mcdonalds #boikot #fyppppppppppppppppppppppp ♬ bunyi asal – Farhan_Matra

Namun, ada juga sebahagian netizen yang mempunyai pandangan yang berbeza tentang tindakan orang ramai yang pergi ke McDonald’s dan KFC. Mereka berpendapat bahawa kebanyakan kedai makan masih tutup, menyebabkan rangkaian makanan segera menjadi pilihan terakhir. Selain itu, dengan kehadiran ramai saudara-mara, pastinya ada yang akan mengalami kelaparan kerana kekurangan makanan di rumah yang dikunjungi.

Malahan, membeli makanan dari rangkaian McDonald’s dan KFC bukanlah kesalahan besar kerana secara tidak langsung ia membantu meningkatkan penjualan dan memberikan pendapatan kepada pekerja makanan dan minuman yang kebanyakannya adalah dari kalangan orang Melayu.

Dalam pada itu, ramai juga bersetuju dengan kenyataan bahawa kedai makan Melayu terutamanya memang tutup pada masa ini. Bagi mengelakkan diri daripada kelaparan, mereka memilih untuk makan di rangkaian makanan segera kerana ia tersedia pada setiap masa, termasuk semasa sambutan perayaan awam.

Secara kesimpulannya, wajarlah untuk memilih untuk memboikot sesuatu produk, namun tidak perlu membuat provokasi terhadap individu yang mempunyai pandangan berbeza. Tiada guna memburukkan orang lain hanya kerana perbezaan pendapat, kerana setiap orang mempunyai pandangan tersendiri.

Baca Lagi:
Ramai yang sebar kod QR minta duit raya, rupanya ini yang dianggap oleh orang ramai tanpa kita sedar
Individu ini teruk kena kecam selepas suruh puasa 30 hari sebab anak bulan dilihat guna teleskop
“Dengan budak pun nak berkira ke?”- Lelaki ini beri nasihat selepas dapat tahu anak dapat duit raya RM3
CATEGORIES