“Dengan budak pun nak berkira ke?”- Lelaki ini beri nasihat selepas dapat tahu anak dapat duit raya RM3

“Dengan budak pun nak berkira ke?”- Lelaki ini beri nasihat selepas dapat tahu anak dapat duit raya RM3

“Dengan budak pun nak berkira ke?”- Lelaki ini beri nasihat selepas dapat tahu anak dapat duit raya RM3.
Apabila tiba Hari Raya Aidilfitri, satu perkara yang dinantikan oleh anak-anak adalah duit raya daripada saudara mereka yang lebih tua dan sudah bekerja.

Pemberian duit raya merupakan satu bentuk perkongsian rezeki bersama orang lain, dan merupakan satu adat semasa menyambut perayaan ini.

Baru-baru ini, seorang lelaki telah meluahkan rasa kecewa apabila anaknya hanya menerima duit raya bernilai RM3 semasa menziarahi rumah saudara. Untuk mencatat perkara ini, luahan tersebut telah dikongsi dalam satu hantaran di Facebook.

"Dengan budak pun nak berkira ke?"- Lelaki ini beri nasihat selepas dapat tahu anak dapat duit raya RM3

Lelaki ini menjelaskan bahawa dia bersama keluarganya telah menziarahi rumah saudara-mara untuk beraya bersama. Semasa hendak pulang, mereka diberi duit raya oleh saudara-mara mereka yang tinggal di situ.
Namun, dia berasa kecewa apabila mendapati jumlah duit raya yang diterima hanya bernilai RM3. Lelaki ini dengan jelas menyatakan bahawa ini bukanlah zaman 90-an di mana nilai sebegini diberikan.

Sebagai perbandingan, lelaki ini berkongsi cerita bagaimana anaknya pernah menerima duit raya bernilai RM5 dan RM10 seorang apabila beraya di rumah rakannya di Pulau Pinang.

Di akhir perkongsian, lelaki ini menasihati orang ramai agar tidak bersikap kedekut terhadap kanak-kanak.

“Janganlah terlalu kedekut… dengan kanak-kanak pun nak berbelah bahagi?”, tanya lelaki tersebut.

Duit raya itu adalah sedekah.

Daripada tinjauan di ruangan komen, rata-rata warganet tidak bersetuju dengan pendapat lelaki tersebut.

Menurut seorang warganet, duit raya adalah satu bentuk sedekah dan pemberi mempunyai hak untuk menentukan nilai yang ingin diberikan kepada orang lain.

“Dia tidak faham ke bahawa duit raya itu dianggap sebagai sedekah dan orang mempunyai hak untuk memberi seberapa yang mereka mahu? Di mana boleh menuntut berapa yang anda mahukan sebagai duit raya. Untunglah jika tuan rumah memberi walaupun sedikit, lebih baik daripada tidak diberi langsung”, komen seorang warganet.

Baca Lagi:
Ramai yang sebar kod QR minta duit raya, rupanya ini yang dianggap oleh orang ramai tanpa kita sedar
Malaysia bakal keluarkan padi tahan air masin
Individu ini teruk kena kecam selepas suruh puasa 30 hari sebab anak bulan dilihat guna teleskop
CATEGORIES