Individu ini teruk kena kecam selepas suruh puasa 30 hari sebab anak bulan dilihat guna teleskop

Individu ini teruk kena kecam selepas suruh puasa 30 hari sebab anak bulan dilihat guna teleskop

Individu ini teruk kena kecam selepas suruh puasa 30 hari sebab anak bulan dilihat guna teleskop.
Status media sosial seorang netizen yang ingin meneruskan puasa hari ini kerana anak bulan dilihat dengan teleskop telah menimbulkan pelbagai reaksi daripada warganet.

Pengguna Facebook tersebut dalam perkongsian beliau menyatakan, dia ingin menamatkan puasanya selepas 30 hari kerana anak bulan tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

“Alhamdulillah. Kami menamatkan 30 hari dengan yakin. PD, Perlis. Anak bulan dilihat dengan mata teleskop berkuasa tinggi bukan dengan mata kasar manusia,” tulisnya.

Individu ini teruk kena kecam selepas suruh puasa 30 hari sebab anak bulan dilihat guna teleskop

Perkongsian yang dibuat lebih 13 jam lalu telah menerima 366 komen dan 3,900 perkongsian.

Wanita tersebut mempersoalkan sama ada rukyah anak bulan dengan teleskop dan hisab astronomi adalah ajaran Nabi Muhammad SAW atau tidak.

“Tahniah! kepada sahabat-sahabat yang berpegang teguh pada sunnah Nabi SAW walaupun dikecam oleh ramai.
“Takziah kepada umat yang ingkar dan menentang arahan Nabi SAW, bersedia untuk memberi perbicaraan di hadapan Allah SWT kelak.
“Kerana Rasulullah saw telah bersabda “Berpuasalah kamu kerana melihat hilal (dengan mata kasar) dan berbukalah kamu (berhari raya) kerana melihat hilal. Apabila hilal terlindung awan daripada pandangan (mata kasar) kamu maka sempurnakanlah/genapkanlah bulan tersebut (menjadi tiga puluh hari),” katanya.

Walau bagaimanapun, ramai warganet dalam talian mencemuh perkongsian tersebut yang dianggap terlalu pintar.

“Dalam kalangan ramai, pasti ada orang yang begini. Dia rasa dirinya paling soleh, paling mengikuti sunnah. Pasti ada golongan ini,” komen Ahmad Shukri yang berkongsi perkongsian tersebut.

“Akak ini tahun depan sudah boleh menjadi jurucagaran besar raja-raja. Terlalu berlebihan,” kata Amirul Syafiq.

“Kerana mengikuti ilmu sendiri, itulah sebabnya mereka merasa mampu menelefon Allah untuk mengetahui kapan tiba Syawal. Ada yang menjadi rasul Melayu. Ada yang membentuk kerajaan di langit, ada yang membina istana Allah. Mengambil keputusan agama berdasarkan pengetahuan dan kebijaksanaan sendiri. Parah. Jangan terlalu pandai dalam beragama. Kita memiliki ulama yang alim dan pakar dalam bidangnya,” nasihat Mohd. Zakaria Idres.

“Saya risau melihat komen-komen ini. Jika hanya mempelajari 2, 3 hadis, tidak perlu untuk mengeluarkan dalil sendiri. Lebih baik diam dan merujuk kepada yang lebih arif. Semakin banyak berbicara, semakin menampakkan kebodohan kita,” kata Abdul Hafidz Arif.

Baca Lagi:
Ramai yang sanggup sewa kereta mewah RM5,000 sehari sebab nak tunjuk kaya dekat kampung
Ramai bengang seluar baju Melayu berbulu, mungkin ini sebabnya yang ramai tak tahu
Orang ramai naik kapal perang pulang beraya
CATEGORIES