Lift paling besar di dunia, boleh muat 250 orang sekaligus

Lift paling besar di dunia, boleh muat 250 orang sekaligus

Lift paling besar di dunia, boleh muat 250 orang sekaligus. Selalu apabila kita menaiki lif di bangunan komersial atau apartmen, lif tersebut hanya mampu memuatkan maksimum 20 orang pada satu masa.

Walau bagaimanapun, adakah anda tahu bahawa terdapat lif di India yang boleh memuatkan sehingga 235 orang sekaligus? Lif di Pusat Dunia Jio di Mumbai, India itu mempunyai saiz yang besar berbanding dengan lif biasa kerana ia mempunyai luas 25.78 meter persegi!

Menurut laporan daripada laman web KONE, syarikat yang memasang lif tersebut, saiz lif tersebut adalah sebesar saiz sebuah apartmen studio.

Lift paling besar di dunia, boleh muat 250 orang sekaligus

Dalam video TikTok yang memperlihatkan luasnya lif tersebut, jelas kelihatan bahawa ia begitu besar sehingga ada yang awalnya menganggapnya sebagai sebuah bilik.

Dalam video yang berdurasi selama 32 saat itu juga, dapat dilihat pada bahagian dinding luar lif itu telah terpampang papan tanda yang bertulis “Lift Penumpang Terbesar di Dunia”.
Lebih menarik lagi, bahagian dalam lif itu juga dihias seperti sebuah bilik mewah, lengkap dengan sofa kecil. Jika ada yang mengalami keletihan kaki selepas menunggu lif lama, mereka boleh duduk sebentar untuk berehat.

Mengingatkan bahawa Jio World Centre merupakan tempat yang sering digunakan untuk acara persidangan, pameran, atau majlis perkahwinan besar-besaran, lif terbesar di dunia itu direka untuk memudahkan pengunjung yang ramai yang hadir ke tempat tersebut semasa acara besar-besaran agar mereka tidak perlu menunggu lama untuk menggunakan lif.

Baca Lagi:
“Janji muka masuk tv”- Lelaki siap bangga jadi pelakon extra ‘flash mod’ lagu raya Aliff Syukri dikecam netizen
Barang sampai sebelum raya, Ini tarikh akhir kurier pos barang dibeli dari Shopee
Lelaki terkejut nampak sesuatu tengah jalan ketika balik kerja pukul 3 pagi, rupanya…
CATEGORIES