Guru Bahasa Melayu didakwa cabul anak murid perempuan 7 tahun

Guru Bahasa Melayu didakwa cabul anak murid perempuan 7 tahun

Guru Bahasa Melayu didakwa cabul anak murid perempuan 7 tahun. Di Mahkamah Sesyen Kota Bharu, seorang guru berusia 56 tahun berdepan pertuduhan melakukan amang secara seksual fizikal terhadap seorang murid perempuan darjah dua pada April tahun lalu.

Murid perempuan

Menurut laporan Harian Metro, tertuduh yang merupakan guru bahasa melayu di sebuah sekolah kebangsaan mengaku tidak bersalah apabila pertuduhan tersebut dibacakan di hadapan Hakim Mohd Zul Zakiqudin Zulkifli.

Guru Bahasa Melayu didakwa cabul anak murid perempuan 7 tahun

Berdasarkan fakta kes, tertuduh dengan niat seksual melakukan amang berkenaan terhadap seorang kanak-kanak perempuan yang berusia 7 tahun 11 bulan di dalam kelas sebuah sekolah di Jelawat, Bachok antara jam 7.40 pagi hingga 9.40 pagi pada bulan April 2022.

Susulan daripada itu, tertuduh didakwa merujuk Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 dan dibaca bersama Seksyen 16(1) di bawah akta sama yang memperuntukkan hukuman dipenjara sehingga 20 tahun dan sebat jika sabit kesalahan.

Bagaimanapun, mahkamah membenarkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM12,000 dengan seorang penjamin berserta syarat tambahan di mana tertuduh perlu melapor diri di balai polis terdekat serta tidak mengganggu mangsa. Malah, mahkamah menetapkan tarikh 11 April bagi sebutan semula kes.

Baca Lagi:
Pendedahan Aaron Aziz tak berlakon dalam filem Syamsul Yusof buat ramai terkejut!
TMJ dedah cara kawal pemain JDT berprofil tinggi, siap puji Hannah Yeoh sekali
Kecoh Sajat dedah Malaysia negara top 3 bakal bankrup, sekali Mentor Kewangan jawab
CATEGORIES