Vokalis XPDC Mael meninggal dunia

Vokalis XPDC Mael meninggal dunia

Vokalis XPDC Mael meninggal dunia. Penyanyi kumpulan XPDC, Syed Ismail Syed Ibrahim atau Mael, 55, meninggal dunia di Hospital Muar sekitar jam 9.30 malam tadi (Khamis, 27 April).

Khabar duka berkenaan disahkan anaknya, Sharifah Irfatasha, menerusi satu kiriman teks di WhatsApp: “Adalah dengan amat sedihnya dimaklumkan bahawa bapa saya meninggal dunia di Hospital Muar pada Khamis, 27 April 2023, lebih kurang jam 9.30 malam.”

Pada masa sama, berita itu juga dikongsik menerusi akaun Facebook pengurus kumpulan Slam, Johan Aziz, yang memetik pemberitahuan daripada pengurus kumpulan terbabit, Bro Yazid.

Vokalis XPDC Mael meninggal duniaVokalis

“Innalillahi wainna ilaihi rojiun. Al-Fatihah. Terima berita dari pengurus XPDC, Bro Yazid… Penyanyi XPDC, Syed Ismail Syed Ibrahim (Mael) telah menghembuskan nafas terakhir di Hospital Muar pukul 9 malam tadi.

“Semoga rohnya ditempatkan di sisi kekasih Allah,” ujarnya dalam hantaran itu.

Sementara itu, Bro Yazid memberitahu, Mael diketahui mengalami masalah semput yang berpunca dripada penyakit asma kronik.

Sedang cuba mendapatkan maklumat lebih terperinci berkenaan pemergiannya.

Pada Ogos 2019, Mael pernah dilaporkan dikejarkan ke hospital selepas mengalami kesakitan dan tidak mampu bergerak. DI Hospital Muar juga, beliau menerima rawatan hingga keadaannya kembali pulih.

Sekitar 1990 sehingga awal 2000, XPDC yang dianggotai Mael, Izo, Zuar dan Amy berjaya mencatat penjualan album terbaik sehingga melebihi 100,000 unit. Jumlah itu tercatat menerusi jualan album Darjah Satu (1990), Timur Barat (1992), Kita Peng-Yu (1994), Brutal (1997) serta beberapa album kompilasi.

Baca Juga :

‘Aunty’ pengemis popular di Seremban akhirnya kantoi buat projek tepi
Penggali kubur jadi jutawan selepas jumpa harta karun bernilai ratusan ribu semasa gali kubur
Rumah banglo Yusof Haslam kecoh selepas Ira Kazar datang beraya, sekali ini yang jadi
CATEGORIES