Rakyat Malaysia sudah bersedia hidup dalam gelombang cuaca panas?

Rakyat Malaysia sudah bersedia hidup dalam gelombang cuaca panas?

Rakyat Malaysia sudah bersedia hidup dalam gelombang cuaca panas?. Cuaca panas yang berlaku sejak beberapa hari lalu telah menimbulkan kesedaran bahawa perubahan cuaca yang drastik bakal berlaku dalam negara kita.

Dalam sedang menjalani ibadah puasa, jutaan rakyat Malaysia tertanya-tanya, adakah keadaan fenomena cuaca panas luar biasa hanya sementara atau bakal kekal untuk beberapa bulan.

Pakar Klimatalogi, Dr Fredolin Tangang telah memberi amaran awal bahawa cuaca panas yang melanda negara ketika ini dijangka berlanjutan sehingga Ogos ekoran perubahan kitaran musim kepada Monsun Barat Daya.

Rakyat Malaysia sudah bersedia hidup dalam gelombang cuaca panas?

Beliau berkata, monsun tersebut mengakibatkan cuaca paling kering dengan suhu maksimum melebihi 35 darjah celcius, terutamanya di Semenanjung Malaysia.

Tidak dinafikan, perubahan cuaca tidak menentu berlaku akibat pemanasan global yang berterusan, selain faktor perubahan monsun.

Berlawanan dengan cuaca hujan yang membawa kepada bencana banjir yang berlaku setahun dua, cuaca panas bakal menimbulkan krisis berkait rapat iaitu jerebu dan bekalan air sangat rendah.

Malah, restoran dan kafe atau pihak yang terlibat dalam sektor penyediaan makanan akan menghadapi kesan kerugian akibat ketiadaan bekalan air.

Justeru, kerajaan disarankan untuk mengkaji semula perancangan dalam menghadapi perubahan cuaca yang tidak menentu.

Sekurang-kurangnya, jika kerajaan mempunyai pelan komprehensif dan menyeluruh, impak yang diterima rakyat tidaklah seteruk seperti mana yang berlaku ketika kali terakhir cuaca panas melanda negara.

Mungkin kita harus mengkaji semula adakah kita bersedia melalui krisis bekalan air yang bukan sahaja memberi kesan kepada kehidupan seharian, malah pertumbuhan ekonomi negara.

Baca Juga : 

Cara hilangkan kesan calar pada pemegang pintu kereta anda, perlu ada 2 benda ni je..
Aku izinkan suami berpoligami dengan isteri muda bergetah, tiba-tiba malam pertama dia meroyan nak aku balik, rupanya…
Ahli perniagaan berjaya pecah rekod bida nombor plat ‘P7’ dengan nilai RM66.17 juta
CATEGORIES