Aku izinkan suami berpoligami dengan isteri muda bergetah, tiba-tiba malam pertama dia meroyan nak aku balik, rupanya…

Aku izinkan suami berpoligami dengan isteri muda bergetah, tiba-tiba malam pertama dia meroyan nak aku balik, rupanya…

Aku izinkan suami berpoligami dengan isteri muda bergetah, tiba-tiba malam pertama dia meroyan nak aku balik, rupanya…. Hi, Assalamualaikum semua. Actually saya tak pandai nak karang ayat. So memang saya straight forward je la ye.

Nak mintak pendapat dan nasihat, adakah saya atau suami perlu berubah dalam masalah kami ini.

Saya membesar dengan ibu tunggal. So memang dari kecil saya pandai mencari duit sendiri.

Kerja tolong orang di pasar malam, tolong ibu sebagai petani, dan macam2 lagi saya buat untuk menjana pendapatan.

Aku izinkan suami berpoligami dengan isteri muda bergetah, tiba-tiba malam pertama dia meroyan nak aku balik, rupanya...

Hasil dari kerja keras, saya dapat peluang ke Universiti hingga degree. Seterusnya saya menyambung master dan PHD hasil dari biasiswa yang saya perolehi. Setelah habis belajar, biasalah mula orang bertanya bila nak kawin bagai.

Ibu tak kisah sebenarnya kerana baginya selagi saya tidak bersedia, saya takperlu kawin.

Lagipun pekerjaan semasa itu terlalu busy dan memerlukan saya keluar negara selalu. Ibu pesan, jangan behenti kerja kerana jika terjadi apa2 dikemudian hari, saya ada pendapatan saya sendiri.

Menghampiri 34 tahun, saya masih single sehinggalah ada seorang lelaki iaitu suami saya sekarang datang meminang.

Dia seorang pembantu perubatan di klinik kerajaan berdekatan dengan tempat kerjaku. Bila tengok dia tidak putus ada mengejar, saya meletak syarat sekiranya berkahwin dengan saya,

saya sentiasa sibuk, tidak sesekali saya behenti kerja dan dia perlu faham sebelum berkahwin. Biasalah lelaki, mula2 nak dapat janji macam2.

Setelah setahun kahwin, dia mula berbunyi yang saya ni tak romantik, jarang masak, tak betah duduk dirumah. Memang saya jenis straight forward, saya tak pandai nak bermadah.

Tapi saya melayan dia dengan baik. Tidak pernah meninggi suara. Cuma masa saya agak limit. Tapi itu dia tahu dari dulu lagi. Dan dia sanggup berkahwin dengan saya.

Ramai menasihati saya, mereka melihat berkahwin dengan saya akan memudahkan hidup dia, rumah kereta semua ada. Dia cuci kaki sahaja. Saya memang dari mula kawin tidak pernah mintak duit.

Mungkin sifat saya tak suka meminta. Jika dia fikir tanggungjawab dia, dia akan beri. So bagi dia, ini peluang keemasan untuknya mencari isteri baru.

Selepas saya tahu mengenai bakal madu saya ini, entah kenapa perasaan saya relax je. Bukan tak sayang suami, tetapi bagi saya tak salah kalau ada orang tolong jaganya. Ibu mentua pun tak perlu nak perli saya lagi sebab ada orang sudi jaganya. So saya benarkan je dia kawin.

Anak saya dua orang, mereka terkejut sebab saya langsung tak memarahi suami atau merajuk. Allah berikan kekuatan hati saya ini dari ibu. Melihat ibu did3ra oleh ayah sejak kecil hinggalah bercrai, saya sudah biasa disaklti.

Demi Allah saya ikhlas. Cuma saya pesan pada suami, dia perlu mencari rumah lain, kereta lain dan saya serahkan kepadanya untuk menentukan jadual balik rumah saya. Saya jugak meletak syarat utk membenarkan saya dan anak2 kemana sahaja.

Dan dia bersetuju. Anak2 merajuk dan saya pujuk supaya fikir positif dan mungkin seronok bila ada dua ibu. Bermulalah saya hidup bermadu. Saya teruskan kerja saya seperti biasa.

Anak2 mmg dari dulu lagi saya ajar berdikari. Bila cuti sekolah saya membawa mereka bersama ke outstation atau holiday.

Suami mulanya ok, tapi at last bersuara. Dia mengatakan saya seperti tiada suami, enjoy bersama anak2.

Saya mengatakan padanya, saya pergi bekerja, saya pernah usulkan adakah dia ingin menjaga anak2 sewaktu saya berada diluar negara?

Tetapi madu enggan. Ibu mentua jugak canang keseluruh kampung yang saya ini isteri dan menantu tak baik. Jarang balik kampung dan tengok suami. Saya mengatakan padanya, mak dah ada menantu baru, suri rumah lagi.. panggillah dia balik selalu.

Lagipun saya bukan kisah apa orang cakap. Jenis hati besi mungkin sebab itu suami agak meroyan. Dia mula cemburu dengan kejayaan saya. Madu asyik desak dia untuk bercuti seperti saya.

Actually pada mula p0ligami lagi dia tidak memberi nafkah dekat saya. Saya tak tahu lah hati saya ni hati manusia or alien, sedikit pun saya tak rasa hati.

Sebab saya mampu untuk beli apa saja. Anak2 jugak mengatakan lebih suka hidup begini dari dahulu. Suami sekarang asyik menganggu saya dengan tohmahan dan cemburu. Ada saja ayatnya untuk naikkan kemarahan saya.

Tetapi maaflah suami, hati saya sudah kering untuk awak. Mungkin betul cakap ibu, saya tidak bersedia berkahwin sebab itu hati saya tidak kisah dan tiada prasangka buruk. Bagi saya, saya boleh hidup je dalam p0ligami ni.

Tapi nampaknya yang mer0yan tu suami saya. Sikit2 tak cukup duit. Nak pinjam dengan saya,

Tetapi bagi saya itu tanggungjawabnya. Dia perlu mencari sendiri. Sedangkan sesen pun saya tidak minta darinya.Sahabat sekalian, perlukah saya berubah untuk menjadi lebih sensitif, saya tidak pandai naik angin. Anak2 pun tak pernah lagi melihat saya melenting.

Atau lebih baik saya hidup sendiri sahaja supaya sifat cemburu suami dan madu saya itu akan hilang? Pening jugak sebenarnya.

Apalagi yang lelaki ini mahu? Dah diberi keizinan berkahwin lagi, tidak mintak nafkah, tidak pernah tinggikan suara..

saya tidak tahu apalagi yang dia nak. Mungkin para netizen boleh nasihatkan saya..

Bahagian 2 :

Assalamualaikum semua. Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada responders yang baik hati dan juga yang memberi kata2 semangat yang saya akan ingat hingga akhir hayat. Ada Responder yang berharap untuk saya memberi keputusan selepas dari confession pertama.

Ada yang ingin lebih mengetahui melalui permasalahan kami. Buat pengetahuan semua, apa yang saya ceritakan sebelum ini hanya tidak kurang dari 10% sahaja.

Hanya surface kerana bagi saya tidak patut menceritakan keseluruhan pengalaman saya sepanjang perkahwinan kerana ingin menjaga aib ramai orang.

Tujuan saya dari confession pertama tersebut adalah hanya ingin mendapatkan nasihat dan feedback dari kaum isteri, ibu dan juga suami.

Orang2 yang bukan dari family saya kerana tidak mahu terikat dengan emosi apabila membuat keputusan. Mengenai tuntutan nafkah, dari hari pertama nikah lagi saya highlightkan kepadanya, jika dia tahu tanggungjawab, dia akan beri.

Kerana suami bukannya budak kecil yang masih perlu diajar. Ibu saya sendiri sampai turun naik mahkamah hingga keakhir hayatnya tidak selesai kes mahkamah.

Saya melihat sendiri bertapa susahnya seorang ibu tunggal untuk menuntut haknya di Malaysia ini. If takde duit, jangan harap kes akan selesai dengan cepat. Saya melihat lelahnya 4rwah ibu sehingga saya sudah malas untuk melalui pengalaman ini buat kali kedua.

Anak2 tidak kisah sebab mereka memang tidak rapat dengan ayah mereka dari kecil. Bayangkan, saya yang selalu tiada dirumah pun masih boleh rapat dengan anak2.

Sedangkan tempat kerja suami hanyalah 10 minit berjalan kaki dari rumah kami. Tapi masih tidak boleh ada hubungan yang rapat dengan putera dan puteri kami.

Dalam hal ini, bukan sebab nafkah atau hubungan tidak baik kami menjadi hal utama.

Saya hanya minta untuk tidak diganggu dan pressure mental saya sedangkan saya sudah berikan apa yang dia inginkan.

Memang kalau boleh, saya tidak mahu panjangkan hal ke mahkamah kerana saya tahu dia tidak mahu mencraikan saya.

Kalau dia sendiri yang ingin crai, sekarang jugak saya boleh setuju untuk rundingan damai.

Alhamdulillah Allah berikan rezeki kepada saya dengan career dan kecukupan rezeki untuk saya dan anak2.

Anak2 juga sudah besar, merekalah sahabat baik saya kerana saya tiada sesiapa didalam dunia ini kecuali 4rwah Ibu. Bukan niat saya untuk derhaka kepada suami, tapi kami sudah bersetuju untuk adakan “win win situation”.

Dia tak ganggu kehidupan saya, dan dia dapat isteri baru yang boleh menyayangi dia 24jam. Itu saja yang saya inginkan. Kalau dia balik rumah saya, saya tetap akan layan dia sebagai suami.

Masakkan lauk kegemaran dia, try untuk bonding bersama anak2. Tapi dia pilih untuk tetap rasa tidak puas hati kerana melihat saya tidak perlu lagi pening dengan hal rumahtangga kerana anak2 sudah pandai berdikari.

Dia pulak walaupun sudah menginjak 50an, masih terpaksa mencari rezeki kerana anak2 bersama madu masih kecil. Saya tahu dia stress, dan dia lepaskan stressnya kepada kami anak beranak.

Adakah adil untuk saya dan anak2 terima? Apalagi yang dia inginkan? Adakah dengan pressure saya sehingga sakit mental baru dia dan madu puas hati?

Selepas membaca semua feedback dari sahabat semua, semalam saya memanggilnya pulang kerumah.

Saya tunjuk kepadanya semua feedback sahabat2 sekalian di fb. Dan dia hanya terdiam. Saya katakan kepadanya, sekiranya hingga menganggu mental saya dan anak2, saya terpaksa mengambil jalan untuk meminta fasakh.

Saya ada bukti yang dia culas memberi nafkah kepada kami dari dulu. Tapi itu adalah jalan terakhir yang saya akan lakukan sekiranya dia tidak berubah. Dan saya mengatakan kepadanya, sekiranya kes ini dibicarakan, dia akan bertambah malu kerana segala kekurangannya selama ini akan dilondehkan di mahkamah.

Sebelum dia balik kerumah madu, saya tanya dia.. adakah luahan saya ini benar? Dan dia katakan “ya”. Dia tahu hutang nafkah kepada saya dan anak2, dan dia tahu dia cemburu melihat kehidupan saya sekarang.

Sempat saya mohon maaf kepadanya kerana gagal menjadi isteri yang baik sepanjang kami berkahwin.

Sebab itulah untuk lengkapkan kekurangan saya, saya izinkan dia berkahwin lagi. Dia cuma angguk dan juga memohon maaf kepada saya. Sahabat sekalian, buat masa ini saya akan menjadi pemerhati, adakah dia akan betul2 berubah atau masih menganggu emosi kami.

Sekiranya tidak berubah, seperti yang saya telah rancangkan, saya terpaksa memohon fasakh walaupun itu adalah jalan terakhir yang saya akan fikir. Saya hanya ingin hidup tenang. Sebab itu saya ajar diri saya sentiasa positif dan tidak mudah marah.

Buat pengetahuan semua, bagi harta saya sendiri, saya telah hibahkan kepada anak2. Tapi bagi harta sepencarian, saya akan faraidkan seperti biasa.

Tidak banyak pun harta bersamanya. Yang pasti nasib anak2 saya akan terbela selepas saya tiada lagi didunia ini.

Terima kasih kepada semua sahabat IIUM Confession kerana sudi membaca dan memberi kata2 nasihat. Tidak terbalas rasanya untuk saya dan anak2. Semoga kita semua dilindungi Allah swt.

Manisah ( bukan nama sebenar ).

Ramai netizen beri kata semangat kepada penulis. Hatinya tabah terima segala dugaan dan ujian.

Semoga penulis dalam tetap cekal hadapi cabaran yg mendatang.

Antara komen netizen.

Netizen 1 – Agaknya ramai je para suami yg berp0ligami dan isteri baru yang meroyan, tak puas hati dan dengki dengan isteri pertama yang tetap juga bahagia dengan anak2 walaupun dah dikh1anati dan dizlimi

Netizen 2 – Sbb tu pentingnya ada ilmu & pendapatan sdri. Bkn x yakin dgn ketentuan Allah swt.

Well, kita kan kahwin dgn manusia yg bernama lelaki, yg selalu kalah dgn hawa nafsu. Dugaan ke atas suami, juga dugaan ke atas isteri & anak2..

cuma, sbg perempuan yg cerdik kita cuba mengurangkan kesan -ve kpd diri kita & anak2.. anak2 tentunya terkesan dr segi emosi akibat perbuatan suami..

kita xnak anak2 terkesan juga dr segi ekonomi & hidup serba kekurangan dengan mak yg mental x stabil akibat perbuatan suami. Syabas kpd pn.

Semoga Allah swt permudahkan segala urusan pn & anak2 serta diberikan kesihatan, ketenangan, kebahagiaan & kejayaan kepada pn & anak2.

Netizen 3 – I like this lady. So independent and contented. X yah meroyan. I mean..husband dia xdakla tara mana sgt and dia pon tau her weaknesses.

So dia bg win2 situation..tp tu la silap laki dia plak nk meroyan. huhu.

Netizen 4 – Saya masih tetap mengatakan seperti dalam part 1. Lebih baik cari bahagia sendiri.

Sebab emosi kita lebih tenang. Walau nampak semuanya ok dlm luahan ini tapi ada satu rasa sayu jaudi sudut hati.

Ikatan jiwa yg rapuh antara suami isteri. Fitrahnya isteri inginn rasa disayangdan dilindungii…

Netizen 5 – Masuk 40an pun dah fikir nak bebas kewangan. Inikan pulak 50an. Patut dah boleh fokus lebihkan ibadah, rehat santai santai dengan isteri sambil menunggu pencen main dengan cucu je.

Tapi suami puan kena layan anak anak kecik. Dah pencen pun masih kena kerja keras.

Netizen 6 – apa yg manisah buat tu mmg dah betul..perceraian adalah yg terakhir..buat masa ni tunggu dan perhati..

suami berubah atau x..kalu dia mmg berubah..tidak marah marah tak tentu hala..follow the flow ..

hidup jer dgn tenang kan..moga manisah dan ank ank kekal ddlm rahmah dan kasih sayang Allah.

Netizen 7 – Lelaki umo dah 50an dengan anak kecik nak berubah tang mana tu..beban lagi ada la…dia taknak lepaskan tt just in case tt pergi dulu dah ada faraid untuk dia.

Baik tt lepaskan diri…anak2 pun dah besar, hidup tenang2 jer sambil travel the world….good luck my dear

Netizen 8 : Itulah org lain dah 50 an dah berdating dgn isteri ke mana2 sahaja nak pergi waima surau masjid pun.

Dia duk cebok berak anak lg mana mau tak jeles. Kena plak mungkin ade org tnya “cucu ke tu..?” Mesti dia lagi panas.

Netizen 9 – Panggil balik untuk bincang. Lepas bincang, suami pun balik rumah madu. Tak tahulah adilnya di mana. Umpama sang suami memang langsung tak tidur di rumah isteri pertama.

Sudahlah nafkah zahir tertangguh, nafkah batin pun sama. Aduhai. Tak tahulah untuk apa lagi rumahtangga itu dipertahankan.

Netizen 10 – Sebenarnya suami puan tu yang tiba tiba rasa menyesal. Bayangkan lah tiba tiba beranak kecik, kena besarkan, kerja kuat lagi.

belah isteri pertama pun kena bagi perhatian jugak. dengan bini no 2 surirumah. berasak asak didesak nak itu ini…

dia tu mengharap puan bantu dia dengan madu tu sebenarnya, bantu dia ringankan apa patut. Tu meroyan tak habis… semoga tenang la kehidupan puan selepas ini.

Baca Lagi:
Malam pertama aku tak boleh tidur di hospital sakit jiwa, sekali aku ternampak ada 1 bilik yang lebih kecil dari semua bilik..
Setelah 6 tahun berlalu, Mat Over mohon maaf kepada David Teo insiden menampar depan Najib Razak
Ingatkan kucing, pesara tentera terkejut harimau kumbang muncul depan mata
CATEGORIES