Duit banyak simpan dalam stor, terpaksa panggil sekampung bantu tolong kirakan

Duit banyak simpan dalam stor, terpaksa panggil sekampung bantu tolong kirakan

Duit banyak simpan dalam stor, terpaksa panggil sekampung bantu tolong kirakan. Menabung memang banyak kelebihannya. Biarpun sekecil-kecil nilainya, bila dikumpul dan disimpan boleh menjadi jumlah yang banyak.

Biyok, 81 hanyalah seorang warga emas yang hidup sederhana di Padang Kaduduak di Payakumbuh Utara Sumbar, Sumatera Barat.Namun, siapa sangka dengan hanya bekerja sebagai pencuci pinggan, dia mampu menyimpan duit, berkarung-karung di rumahnya sehingga memerlukan seramai 16 orang untuk mengiranya.

Wang Disimpan Terlalu Banyak

Duit banyak simpan dalam stor, terpaksa panggil sekampung bantu tolong kirakan

Pada awalnya, Biyok yang tinggal sendiri dan tidak berkahwin menerima kunjungan Musleniyetti untuk membantunya mengemas pakaian hasil sumbangan orang ramai.

Namun, ketua kampung itu terkejut apabila menemui banyak karung berisi wang antara 100 rupiah (kira-kira RM0.02 sen) sehingga 100,000 rupiah (kira-kira RM28) di rumah itu.

Tribunnews melaporkan oleh kerana wang yang disimpan terlalu banyak, Musleniyetti terpaksa meminta bantuan orang lain untuk sama-sama mengira duit itu.

Selepas barang-barang dikeluarkan, mereka menemui wang berselerak di rumah warga emas berkenaan.

“Pada mulanya lapan orang membantu mengira wang berkenaan sebelum ditambah menjadi 16 orang.

“Duit ada di merata-rata, di lantai, dalam lipatan kain, bawah bantal dan tilam,” kata Musleniyetti.

Tak Habis Dikira

Katanya, mereka mengambil masa seharian untuk mengemas rumah Biyok dan turut menjumpai wang kertas lama dan baharu.Menurutnya, mereka mengambil masa yang lama untuk mengumpulkan semua wang berkenaan sebelum dikira.

“Kita masih mengumpulkannya. Ada lagi lima karung yang belum dikira, setakat ini yang kita sudah kira adalah wangnya berjumlah 80 juta rupiah (kira-kira RM23,000),” katanya.
Baca Lagi:
Laluan utama Jalan Kuala Terengganu-Kuantan ditutup mulai hari ini, 04 April hingga 07 April 2023
Dr. Rozaime dedah surat JAIPs pelawa Ustaz Wadi Annuar mohon tauliah, tapi…..
Cikgu menyesal tanya soalan ‘mak ayah siapa sudah meninggal?’dekat murid darjah 1, sekali ini jawapan yang keluar…
CATEGORIES