‘Abah mentua macam warden, kerap datang rumah kami, sekali kantoi dia datang semasa kami keluar pergi kerja’

‘Abah mentua macam warden, kerap datang rumah kami, sekali kantoi dia datang semasa kami keluar pergi kerja’

‘Abah mentua macam warden, kerap datang rumah kami, sekali kantoi dia datang semasa kami keluar pergi kerja’.#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum semua. Terima kasih admin sudi memaparkan luahan hati saya. Nama saya Teratai. Berusia 30 tahun. Sudah berkahwin dengan Limau hampir 5 tahun dan mempunyai 2 orang anak lelaki dan perempuan yang sangat comel.

Alhamdulillah Limau datang dari keluarga yang agak senang berbanding dengan saya. Semua keperluan Limau disediakan oleh ibu bapanya. Berbeza dengan saya.. Saya telah dididik sejak kecil bahawa jika mahukan apa-apa, perlu berusaha sendiri dan memang saya juga jenis yang tidak suka menyusahkan orang lain terutamanya ibu bapa saya.

Sebagai contoh, kereta. Saya memiliki kereta pada usia 24 tahun hasil usaha saya sendiri termasuk bayaran muka. Limau pula mendapat kereta secara tunai dari ayahnya. Pada awal perkahwinan, kami duduk bergilir. Sebulan di rumah ibu bapa saya, sebulan di rumah ibu bapa Limau. (Jarak rumah dalam 20 minit sahaja).

'Abah mentua macam warden, kerap datang rumah kami, sekali kantoi dia datang semasa kami keluar pergi kerja'

Sebelum berkahwin lagi saya sudah berbincang dengan Limau untuk membeli rumah kediaman kami di kawasan yang berdekatan dengan kedua ibu bapa kami. Saya mencadangkan untuk mendapatkan pinjaman bersama. Namun, Limau memberitahu saya bahawa Ayahnya sudah membeli rumah untuk kami tinggal.

Tetapi rumah tersebut atas nama Ayah dan dibeli secara tunai. Siapa yang tidak gembira, dapat tinggal di rumah secara percuma kan? Tetapi itu bukan saya. Saya rasa seperti menumpang di rumah orang. Saya mencadangkan agar Limau membeli rumah lain, dengan menambahkan nama saya.
Namun cadangan saya ditolak. Mengapa perlu ada komitmen jika ada yang memudahkan. Saya pun bersetuju. Pada tahun 2019, ibu mertua saya meninggal dunia. Tinggal Ayah bersama kakak dan adik ipar sahaja di rumah mereka.

Kakak ipar pada mulanya mencadangkan agar kami pindah tinggal bersama mereka di rumah Ayah. Tetapi suami saya enggan kerana mengambil kira aurat saya dan juga inginkan privasi kami bersama. Tetapi, dari situ, setiap minggu, pada hari Sabtu dan Ahad, Ayah dan adik akan datang ke rumah kami.

Kadang-kadang mereka datang tanpa memberitahu terlebih dahulu. Kadang-kadang, jika pagi kami berkunjung ke rumah Ayah. Setelah solat Asar, kami pulang, tetapi kira-kira jam 5.30 petang, Ayah pula datang ke rumah kami. Setiap minggu. Semakin lama saya semakin berasa terganggu kerana hari minggu adalah masa untuk saya membersihkan rumah, berehat, dan menghabiskan masa dengan keluarga.

Tambahan pula, anak-anak saya masih kecil dan agak aktif. Rumah kami mungkin kemas tetapi bersepah dengan mainan mereka. Kain pakaian tidak dilipat. Setiap hari bekerja kami keluar pada jam 7 pagi, dan apabila pulang ke rumah, sudah jam 7 petang.

Pada waktu malam, kami masih perlu menyiapkan makanan untuk anak-anak dan menguruskan pakaian untuk esok. Ini adalah rutin yang sama setiap hari hingga Jumaat. Pernah suatu hari, pada hari Sabtu pagi, sekitar jam 9 pagi, kami terkejut kerana ada orang menekan loceng berkali-kali di hadapan pagar rumah kami.

Ya Allah, tekanan perasaan saya sangat besar masa itu. Tapi apa saya boleh buat, ini rumah dia. Bukan rumah saya. Terpaksa akur. Saya jujur dengan suami. Saya letih macam ini. Setiap pagi Sabtu saya akan merasa gelisah nak mengemas rumah kerana takut Abah datang.

Oh ya.. Abah kalau datang memang seperti penjaga, dia akan menginspeksi setiap sudut rumah. Tapi dia tidak mengatakan apa-apa. Itu yang saya risaukan. Risau dia menceritakan kepada adik-beradik ipar jika rumah saya bersepah. Saya tidak basuh pinggan, baju tidak sempat dilipat. Risau.

Bukan saya tidak melakukan semua itu tetapi memang kebetulan ketika dia menyiasat, saya tidak sempat nak mengemas lagi, dengan anak kecil lagi. Stres sangat rasa. Saya telah membuat keputusan untuk membeli rumah lain, atas nama saya sendiri, pinjaman saya sendiri.

Saya beritahu Limau, risau kalau awak meninggal dahulu, saya dan anak-anak perlu tinggal di tempat lain kerana ini bukan rumah awak, ini rumah Abah. Apa-apa yang akan berlaku kita tidak tahu, awak tidak mahu beli takpe, biar saya beli. Saya telah mengemukakan pinjaman.

Alhamdulillah, telah diluluskan tetapi Limau pula syarikatnya kena MSS. Jadi, komitmen akan sedikit terbeban jika saya membeli rumah tersebut. Jadi saya cuba menerima dengan hati terbuka, redha. Saya layan sahaja sikap Abah itu, duduk sahaja di rumah Abah. Mengurusinya seperti rumah sendiri dan berdoa agar suami panjang umur.

Tetapi.. baru-baru ini.. kami telah membuat sedikit pembaharuan dari segi reka bentuk dalaman.. saya kongsikan dalam status. Mungkin kakak ipar telah tunjukkan kepada Abah.. kami berharap untuk memberi kejutan kepada Abah apabila dia datang kelak. Tetapi.. ketika Abah datang ke rumah minggu lalu, reaksi Abah seperti biasa, tidak terkejut.

Saya syak mungkin kerana kakak ipar telah menunjukkannya kepada Abah melalui status saya. Tetapi Abah terlepas mengatakan yang, ‘Abah datang tengok dah masa kamu berdua tidak ada di rumah’. Betapa terkejutnya kami berdua. Dalam hati saya sangat sedih, tekanan juga ada..

Ya.. saya tahu, ini rumah Abah bukan rumah kami, rumah ini atas nama Abah. Tetapi takkan tidak ada sedikit pun rasa kesedaran untuk menjaga privasi anak dan menantu? Datang ke rumah yang kami tinggal tanpa memberitahu.

Sudahlah datang bersama suami kakak ipar, datang ketika kami sedang bekerja dengan rumah tidak terurus, pakaian berselerak. Malunya saya. Entahlah, kadang-kadang saya kasihan pada Limau kerana saya banyak mengeluh tentang perangai Abah dia.

Bukan saya tidak bersyukur dapat tinggal di rumah secara percuma, saya sangat bersyukur. Cuma saya harap berilah kami sedikit ruang untuk bernafas di hari Minggu kerana hari biasa adalah hari-hari kami akan singgah di rumah Abah sebelum pulang dari kerja.

Sampai terfikir di hati saya untuk berpisah. Biarlah dia sorang yang layan karenah Abah dia. Saya ingin membeli rumah sendiri tanpa perlu meminta izin sesiapa tetapi saya juga kasihan pada anak-anak. MOHON JANGAN KUTUK SAYA.. BERILAH KATA-KATA SEMANGAT UNTUK LUHAN SAYA INI. Terima kasih. – Teratai (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Zakiah Kasah: Sebenarnya, perkara-perkara yang berlaku ini menunjukkan bahawa rumah itu adalah milik abah. Masalah akan menjadi lebih besar apabila abah meninggal dunia. Rumah abah itu akan menjadi harta faraid pula. Jika begitu, usahlah beli rumah sendiri untuk mengelakkan masalah lain di kemudian hari.

Indra Putra: Setuju dengan orang yang berkata di atas itu, belilah rumah dan sewakan. Kemudian, layan sahaja. Jangan berfikir terlalu banyak. Jangan risau jika keadaan rumah masih bersepah atau sebagainya. Biasanya, lelaki tidak suka drama berlebihan.

Mungkin awak terlalu memikirkan hal ini. Jika rumah bersepah, jujur saja. Senyum sahaja. Mengemas dan membersihkan, memperindahkan rumah untuk kesihatan diri dan keluarga sendiri. Bukan untuk dipamerkan. Biarlah ayah mertua atau sesiapa pun ahli keluarga datang ketika rumah tidak teratur, saya rasa ayah mertua tidak akan memikirkan apa-apa. Dia hanya mahu melihat cucunya saja. Janganlah pula kita membebankan diri dengan mengemas dengan tergesa-gesa. Biar ayah mertua melihat realitinya begitu.

Baca Lagi:
Duit kertas RM50 dijual dengan nilai RM708,000 sekeping, ini kelebihannya yang ramai tak tahu
Individu terkejut beri salam dekat kubur arwah abah dijawab suara misteri
Abang kurier kongsi kisah sedih, tak sempat hantar baju raya terakhir pelanggan, sampai di rumah dapat tahu pelanggan sudah meninggal
CATEGORIES