YB Gerik sebak dalam dewan Parlimen

YB Gerik sebak dalam dewan Parlimen

YB Gerik sebak dalam dewan Parlimen. Terkesan dan tersentuh hati dengan kesusahan hidup dialami penduduk di Hulu Perak, Ahli Parlimen Gerik, Fathul Huzir Ayob sebak ketika membahaskan Titah Diraja di Dewan Rakyat, hari ini.

Fathul Huzir ketika menyentuh isu ekonomi luar bandar berkata, Gerik atau Hulu Perak sebuah daerah yang kaya dengan hasil bumi seperti kayu balak, emas, kuari batu, bijih timah dan lantanid.

“Perlombongan lantanid menjadi projek perintis di Malaysia. Kalau difikirkan secara logik, sepatutnya tak ada orang Gerik miskin.

YB Gerik sebak dalam dewan Parlimen

“Tapi hakikatnya berbeza sejak puluhan tahun, malah ada lombong yang telah mencecah ratusan tahun mengutip segala hasil bumi, namun kehidupan kami tetap susah…jalan kampung masih ada yang tak berturap bila ditanya tiada peruntukan.

“Selain itu, Hulu Perak ini mempunyai empangan hidro terbesar di Malaysia, namun masih ada rumah penduduk tiada elektrik,” katanya sebak sambil tersekat-sekat menghabiskan ucapannya.

Melihat keadaan itu, Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat, Datuk Ramli Mohd Nor prihatin bertanyakan sama ada Fathul Huzir okay sebelum Ahli Parlimen itu menyambung perbahasan.

Fathul Huzir: Sebagai rumusan…minta maaf, yelah kami menyumbang banyak hasil kepada negara….

Perbahasan Ahli Parlimen itu terhenti lagi dan beliau dilihat melonggarkan tali lehernya sebelum Sim Tze Tzin (Bayan Baru-PH) memohon supaya memanggil doktor.

Sim: Speaker I think (fikir) kena panggil doktor.

Ramli: Yang Berhormat (YB) kurang sihat? YB boleh teruskan ke?

Sambil duduk dan minum air, Fathul Huzir memohon maaf dan menyatakan kemungkinan dia terlampau emosi.

“Kami mencadangkan pertama menubuhkan sebuah perbadanan diberi nama Perbadanan Kemajuan Hulu Perak untuk anak Hulu Perak dan kedua Yayasan Hulu Perak,” katanya dengan suara bergetar.

Ramli seterusnya meminta Fathul Huzir berehat dan mengarahkan Bentara menemaninya mendapatkan rawatan di klinik di bangunan Parlimen.

Baca Lagi:
‘Boleh buka kelas untuk ilmu’, – Lelaki tak bekerja tapi punyai 3 isteri
Jadi tanda tanya bendera Malaysia terselit dalam Tifo Mega di Europa Conference League?
KJ kongsi maksud sebenar disebalik nama anak-anak yang unik
CATEGORIES