Warga emas menangis tiada duit nak balik kampung tengok jenazah isteri buat kali terakhir

Warga emas menangis tiada duit nak balik kampung tengok jenazah isteri buat kali terakhir

Warga emas menangis tiada duit nak balik kampung tengok jenazah isteri buat kali terakhir. Seorang warga emas yang bernama Wakyani dari Jakarta, Indonesia, berduka kerana tidak dapat melihat isterinya yang tercinta buat kali yang terakhir.

Kisah sedih itu dikongsi oleh seorang pengguna TikTok (@_nautami) melalui rakaman video yang menjadi viral di media sosial.

Menurut video tersebut, Wakyani yang berusia 80 tahun dipercayai telah meninggalkan kampung halamannya untuk mencari rezeki sebagai penjual susu.

Warga emas menangis tiada duit nak balik kampung tengok jenazah isteri buat kali terakhir

Wakyani berkongsi bahawa dia sangat sedih kerana tidak dapat melihat wajah isterinya buat kali terakhir kerana tiada wang untuk pulang ketika jenazah isterinya hendak dikebumikan.

“Saya tidak dapat membayangkan bagaimana isteri saya meninggal dunia seminggu yang lalu. Saya tidak dapat menemaninya dan hanya mampu berdoa kerana saya tidak mempunyai wang untuk pulang ke rumah,” kata Wakyani.

Video tersebut telah menyentuh hati warga maya serta masyarakat tempatan dengan jumlah tontonan melebihi 1.2 juta. Banyak warga maya yang berniat baik ingin membantu Wakyani dan berkongsi rezeki dengan beliau.

Bertindak balas terhadap hal ini, pemilik TikTok tersebut bersetuju untuk mengumpul sumbangan dari orang ramai dan menyampaikannya kepada Wakyani.

Walau bagaimanapun, pemilik TikTok memberitahu Wakyani tidak selesa menerima bantuan tersebut walaupun jumlahnya besar.

Sebaliknya, Wakyani meminta agar sumbangan tersebut diserahkan kepada mereka yang lebih memerlukannya.

Setelah persetujuan dicapai dan sebagai tanda penghormatan kepada permintaan Wakyani, sumbangan itu kemudian diserahkan kepada sebuah rumah anak yatim.

“Terima kasih kepada semua. Ini adalah bukti bahawa masih banyak manusia baik di luar sana,” ujar pemilik akaun tersebut.

TIKTOK

Baca Lagi:
“Selamba hantar mesej, ‘you, kita kahwin jom?’”- Datuk Red cerita awal perkenalan dengan Adira Suhaimi curi tumpuan ramai
Duit kertas Ringgit Malaysia bakal bertukar warna-warni?
“Suami keluar malam tak balik rumah, bila call kawan pejabat barulah terbongkar perkara sebenar, rupanya suami kena tangkap basah dalam stor pejabat”
CATEGORIES