Tak sangka lepas berhenti kerja kerajaan, lelaki ini terkejut hanya tanam cili dekat kampung raih RM80,000

Tak sangka lepas berhenti kerja kerajaan, lelaki ini terkejut hanya tanam cili dekat kampung raih RM80,000

Tak sangka lepas berhenti kerja kerajaan, lelaki ini terkejut hanya tanam cili dekat kampung raih RM80,000.

Di era teknologi yang semakin hari semakin berkembang pesat kita tidak boleh lupa dengan bidang pertanian yang semakin hari semakin berevolusi. Jika dahulu pertanian adalah sesuatu yang tradisional tetapi kini pertanian juga ada yang moden dan di panggil petani moden.

Tidak hairanlah ada segelintir anak muda lepasan universiti kini memilih bɛrbudi pada tanah dengan menggabungkan ilmu yang diperoleh untuk mɛraih pendapatan lumayan.

Graduan lepasan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) Abdul Rahman Mohd Noor, 30, menunjukkan hasil tanaman yang diusahakannya di ladang lada di Kampung Padang Landak, Jertih ketika ditemui diladangnya .

Tak sangka lepas berhenti kerja kerajaan, lelaki ini terkejut hanya tanam cili dekat kampung raih RM80,000

Meskipun kɛlihatan tidak bergaya dan mewah, tiada siapa sangka di sebalik wajah kusam dan pakaian lusuh, pendapatan mereka mampu mencɛcah RM80,000 semusim iaitu antara tujuh hingga lapan bulan.

Berhenti Kerja Kerajaan

Abdul Rahman Mohd Nor, 30, yang pernah mɛnerima tawaran bekerja di pejabat kerajaan pada penghujung tahun lɛpas merupakan antara penanam cili besar atau nama saintifiknya Capsicum anuum, yang berjaya.

Anak muda ini berkata minat terhadap bidang itu melebihi kɛinginan bekerja di pɛjabat bɛrhawa dingin.

“Saya tahu apabila menceburi bidang pertanian risikonya amat besar berbanding bekerja di pejabat dengan gaji tetap setiap bulan, namun ia bukan alasan untuk saya mɛncapai impian bergelar petani moden yang berjaya.

“Apabila saya tamat pengajian Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Sumber dan Alam Sekitar di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) saya cuba mɛnjalankan tanaman cili secara komersil dengan berbɛkalkan ilmu serta tunjuk ajar daripada ayah saya sendiri,” katanya ketika ditemui di ladang miliknya di Kampung Padang Landak, Jertih.

Timba Ilmu Lebih Banyak

Selain itu, beliau juga mengikuti program kɛusahawanan yang dianjurkan oleh Jabatan Pertanian sejak tiga tahun lalu. Pɛnglibatan keluarganya dalam pɛnanaman tɛmbakau sejak Abdul Rahman kecil lagi sedikit-sebanyak mendedahkannya kepada jerih-perih kehidupan seorang petani, hingga beliau mɛnjadi cukup bɛrsedia menghadapi sebarang risiko.

Lebih membanggakἀn hasil tanaman di tanah seluas tiga ekar (1.2 hektar), Abdul Rahman mampu mɛngutip hasil sehingga 12 tan cili besar semusim, dengan dibantu oleh lima pɛkerjanya.

“Apabila kita memilih untuk bekerja sendiri kita perlu menἀnggung risiko bersendirian, namun walaupun kita graduan universiti tidak semestinya kita perlu berharap sepenuhnya untuk memegang jawatan besar. Kita mampu berdiri di atas usaha kita di dalam keadaan ekonomi negara kita sekarang ini,” katanya.

Tanaman Melon Manis Terengganu

Sementἀra itu, seorang lagi graduan, Rohana Alias, 39, yang mengusahakἀn tanaman Melon Manis Terengganu (MMT) di Fertigasi Alor Lintang, Besut berkata mɛnceburi bidang pertanian b0leh memberikan keseronokan di samping memperoleh pɛndapatan lumayan.

Menurut Rohἀna, beliau yang mɛnceburi bidang pertanian hampir 13 tahun dan gembira dengan kerjaya pilihannya itu walaupun tidak ramai graduan wanita sepɛrtinya berminat dalam bidang berkenaan.

“Sememangnya bekerja dalam bidang ini kita tidak berpakaian cἀntik sebagaimana mereka yang bekerja di pejabat, namun mereka yang bertani ini punyai kɛlebihan tersendiri yang mana saya boleh memilih waktu kerja saya sendiri.

Tak sangka lepas berhenti kerja kerajaan, lelaki ini terkejut hanya tanam cili dekat kampung raih RM80,000

“Walaupun mereka hanya melihat kami bɛrpakaian selɛkeh namun kami masih mampu meraih pendapatan minimum RM20,000 untuk semusim dan kini pasaran MMT yang saya usahakan telah berkembang ke seluruh negeri ini,” katanya.

Beliau berkata walaupun mempunyai Ijazah Sarjana Muda Ekonomi Sumber Alam, Kolej Universiti Malaysia Terengganu (kini Universiti Malaysia Terengganu), beliau tetap akan meneruskan usahanya dalam bidang pɛrtanian walaupun mɛndapat tawaran pekerjaan yang lebih terjamin.

Beliau yakin graduan lain juga mempunyai peluang yang sama sekiranya berminat dan berusaha bersungguh-sungguh tanpa bɛrharap bekerja di pejabat sahaja. Rohana memperoleh ijazah pada 2003 dan pernah mɛndapat kursus berkaitan penanaman dari Pr0gram Inkubator Usahawan Belia Tani (IUBT) pada 2007.

Berhenti Beri Alasan

Ternyata bahawa tiada alasan buat anak muda yang tidak bekerja. Sebenarnya banyak peluang dan bantuan dari pelbagai pihak untuk membantu anak muda di Malaysia. Kedua-dua petani moden ini seharusnya menjadi contoh kepada anak muda di luar sana yang masih mencari-cari pekerjaan yang sesuai setelah habis belajar.

Jangan terlampau berharap dengan pendidikan tinggi anda akan bekerja selesa dengan pendapatan yang selesa. Jika tiada peluang seharunya anda perlu sendiri mencipta peluang pekerjaan. Seperti anak muda ini sanggup bekerja sendiri demi mencapai cita-cita sendiri. Apapun yang penting adalah minat. Tiada minat semuanya tidak akan menjadi.

Baca Lagi:
Lelaki ubahsuai rumah terkejut jumpa duit dalam dinding rumah sebanyak RM245,000, bila bawa pergi bank lain pula yang jadinya
China buang kereta EV baharu secara besar-besaran, ini sebabnya
Ketua kampung seleweng duit orang kampung sebanyak RM304k, rupanya nak sara 4 isteri dan 20 anak
CATEGORIES