Kerajaan Arab Saudi bayar gaji Imam besar Masjidil Haram hanya guna cek kosong setiap bulan

Kerajaan Arab Saudi bayar gaji Imam besar Masjidil Haram hanya guna cek kosong setiap bulan

Kerajaan Arab Saudi bayar gaji Imam besar Masjidil Haram hanya guna cek kosong setiap bulan. Pasti ramai yang ingin tahu, berapakah jumlah gaji yang diperolehi imam besar Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Anda akan terkejut jika mengetahui jumlahnya nanti.

Sheikh Abdul Rahman Al-Sudais, merupakan ketua Imam Masidil Haram di Makkah. Beliau dilahirkan pada 10 Februari 1960 di Riyadh dan menjadi Imam Kaabah pada 23 Mei tahun 1984. Sheikh Sudais berkahwin dengan sepupunya iaitu Fatima binti Ali al-Sudais dan dikurniakan sembilan orang anak, 4 lelaki dan 5 perempuan.

Pemerintah Arab Saudi menjelaskan bahawa gaji Imam Masjidil Haram dan Imam Masjid Nabawi tidak dapat ditentukan berapa jumlah yang patut diberikan kerana pekerjaan itu terlalu besar dan mulia.

Kerajaan Arab Saudi bayar gaji Imam besar Masjidil Haram hanya guna cek kosong setiap bulan

“Pemerintah Arab Saudi hanya membayar Sheikh Sudais dengan memberikan cek kosong setiap bulan”-katanya

Mengapa hanya diberikan cek kosong sebagai gaji? Itu kerana, dengan cek kosong tersebut Sheikh Sudais boleh mengisi jumlah wang yang dia mahukan setara dengan perbelanjaan yang diperlukan setiap bulan, rendah atau tinggi jumlah tersebut terpulang dan tiada had.

Ini adalah satu cara yang terbaik dari pemerintahan Arab Saudi yang masih ramai tidak ketahui. Di anggarkan nilai bersih yang diperolehi Sheikh Sudais adalah kira-kira RM4.4 juta.

Namun, orang sekeliling memberitahu bahawa nilai bersih pendapatan yang sebenar diperolehinya, adalah tanda hormat yang diberikan oleh umat islam seluruh dunia.

Baca Lagi:
Sambut raya tanpa anak, ibu pelakon dakwa anak diberi minum ‘air syaitan’
Telefon Nokia 3310 dijual pada harga RM20,000, apa kelebihannya? Ini punca jadi mahal
Kaum wanita tawar khidmat jadi teman beraya serendah RM100, nak pegang tangan tambah RM70
CATEGORIES