Kaum ibu desak pecat cikgu cantik di Tadika, punca si ayah jadi rajin hantar anak dan ambil anak

Kaum ibu desak pecat cikgu cantik di Tadika, punca si ayah jadi rajin hantar anak dan ambil anak

Kaum ibu desak pecat cikgu cantik di Tadika, punca si ayah jadi rajin hantar anak dan ambil anak. Seorang guru tadika di China terpaksa menerima hakikat bahawa ada pihak mahukan dirinya dipecat daripada pekerjaan tersebut, bukan kerana tingkah laku atau prestasi tidak cemerlang, tetapi gara-gara memiliki wajah cantik. Wajahnya dikatakan mirip dengan Anglebaby, iaitu seorang penyanyi terkenal berasal daripada Hong Kong.

Rupa-rupanya, gesaan meminta pihak tadika memecatnya itu dibuat selepas mendapat banyak permintaan daripada ibu-ibu pelajar yang merasa bimbang kerana kecantikkan dirinya menyebabkan golongan bapa menjadi rajin menghantar dan mengambil anak masing-masing di tadika tersebut.

Difahamkan, guru berkenaan mempunyai keturunan darah campur sekaligus menyebabkan orang ramai tidak hairan apabila dia memiliki wajah yang sangat menarik. Malah, ada segelintir menganggap bahawa cikgu berkenaan mungkin kakak kepada penyanyi Hong Kong tersebut.

Kaum ibu desak pecat cikgu cantik di Tadika, punca si ayah jadi rajin hantar anak dan ambil anak

Penyanyi Hong Kong, Anglebaby

Menurut laporan media, walaupun wajahnya melayakkan dirinya untuk memilih kerjaya yang lebih popular, namun wanita berkenaan dikatakan sangat serius dan berdedikasi dalam menjalankan tugasnya sebagai seorang pendidik.

Malangnya, kecantikannya itu telah mendapat pertikaian terutamanya oleh ibu-ibu anak murid di tadikanya itu. Mereka mendakwa, suami mereka didapati sanggup tergesa-gesa untuk mengambil anak-anak mereka dari tadika semata-mata demi melihat wajah guru tersebut walaupun sekadar sekilas pandangan.

Kaum ibu desak pecat cikgu cantik di Tadika, punca si ayah jadi rajin hantar anak dan ambil anak

Oleh itu, tidak pelik jika itulah alasan para ibu untuk memaksa pihak pengurusan tadika berkenaan untuk memecat guru tersebut. Bagaimanapun, pihak tadika tersebut tidak mempedulikan permintaan yang tidak munasabah itu.

Sememangnya apa yang dilakukan oleh tindakan pihak tadika itu adalah tepat. Ini kerana meletakkan alasan kecantikan seseorang untuk dipecat sememangnya tidak masuk akal. Sebaliknya, ianya hanya disebabkan perasaan cemburu sahaja.

Tahniah kepada guru tadika tersebut kerana masih meneruskan kerjayanya meski terdapat banyak halangan. Kecantikkan bukan penyebab alasan kukuh untuk dibuang kerja sebagai tenaga pengajar. Ibu bapa haruslah menilai seorang guru itu dengan gaya pengajaran dan ilmu yang mereka ada agar pembelajaran anak mereka lebih mudah difahami.

Baca Lagi:
Anak murid hijab terbuka nampak ‘pontianak’ di belakang cikgu
Amaran jangan tinggal kaca mata hitam punca kereta terbakar
Lelaki terkejut betul-betul dapat RM37,249.23 wang tidak dituntut, siap kongsi cara nak claim wang tak dituntut di laman eGUMIS
CATEGORIES