“Hebat ilmu walaun, selain pegang kunci pintu syurga, tarikh kiamat pun mereka tahu”

“Hebat ilmu walaun, selain pegang kunci pintu syurga, tarikh kiamat pun mereka tahu”

“Hebat ilmu walaun, selain pegang kunci pintu syurga, tarikh kiamat pun mereka tahu”. Dakwaan seorang individu kononnya umur dunia tidak sampai 1500H mengikut apa yang dianggapnya ‘kata Rasulullah’ mengundang kecaman dan sindiran.

Rata-rata mengingatkan pentingnya walaun rajin belajar agar tidak menyebarkan perkara yang bukan-bukan lagi menyesatkan.

“Hebat ilmu walaun, selain pegang kunci pintu syurga, tarikh kiamat pun mereka tahu"

“Dah sangat dekat tu (kiamat). Para walaun, mulai hari ini tolonglah tinggalkan ketum dan zina.
“Selain kunci pintu neraka, tarikh kiamat pun walaun tau.
“Hebat ilmu walaun, kalah teruk Ayoh Pin lawan dengan anak buah Ayoh Chik,” demikian antara sindiran orang ramai.

Untuk rekod, Ayoh Pin merujuk pada Ayah Pin iaitu pemimpin ajaran sesat ‘Kerajaan Langit’ berasal dari Terengganu yang mati pada 2016.

‘Ayoh Chik’ pula ialah panggilan mesra Presiden Pas, Tan Sri Abdul Hadi Awang yang juga Timbalan Pengerusi Perikatan Nasional (PN).

Sistem perkiraan tahun hijrah berkaitan dengan penghijrahan Rasulullah SAW dan sahabat dari Makkah ke Madinah untuk mendaulatkan Islam.

Oleh itu, tahun 1443 Hijrah sekarang bermakna sudah 1,443 tahun berlalu pengorbanan Rasulullah SAW dan sahabat berhijrah dari Makkah ke Madinah.

Kewujudan kalendar Islam dilakukan Saidina ‘Umar bin al-Khattab yang memilih bulan Muharam sebagai bulan pertama dalam Takwim Hijri.

Baca Lagi:
Kenapa perlu ada pilihan raya satu lagi?, cukuplah – Ahmad Maslan
Bekas pesakit Covid-19 dedah pernah tidur sebelah mayat, pesakit bergelimpangan
“Bila perempuan merajuk jangan buat main”- Tular video wanita merajuk jalan kaki, driver Waja gigih pujuk sampai jem jalan
CATEGORIES