Gempar !!! Ribut Matahari diramal landa Bumi esok

Gempar !!! Ribut Matahari diramal landa Bumi esok

Gempar !!! Ribut Matahari diramal landa Bumi esok.Pentadbiran Lautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) meramalkan 80 peratus kebarangkalian ribut Matahari kuat akan melanda Bumi pada esok (14 Mac), lapor akhbar Daily Star semalam.

Menurut data NOAA, terdapat 20 peratus kebarangkalian ribut itu akan memberi kesan kepada Britain.

Susulan fenomena itu, orang ramai di seluruh dunia berpeluang melihat Aurora, iaitu satu fenomena cahaya yang sering dilihat di kawasan berlatitud tinggi. Ia dijangka dapat dilihat lebih jauh ke arah Khatulistiwa semasa ribut itu berlaku.

Gempar !!! Ribut Matahari diramal landa Bumi esok

“Penemuan tepat! Model ramalan NOAA dan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa Lepas Kebangsaan (NASA) menunjukkan ribut suria akan melanda Bumi antara pukul 8 malam hingga 5 pagi (waktu tempatan),” kata seorang ahli fizik angkasa lepas, Dr. Tamitha Skov menerusi ciapan di laman Twitter.

Tambah Skov, kesan daripada fenomena tersebut dijangka kuat.

“Aurora mungkin boleh dilihat jauh ke latitud tengah selain akan berlakunya gangguan kepada radio amatur dan penerimaan GPS, terutamanya menjelang waktu subuh, senja atau malam di Bumi,’’ katanya dalam ciapan yang sama.

Khamis lalu, satu suar suria kelas C yang agak lemah meletus dari sisi Matahari yang menghadap Bumi.

Ahli astronomi dan penulis laman spaceweather.com, Dr. Tony Phillips berkata, suar itu kebiasaannya adalah luar biasa dengan letusan kali ini dikatakan bertahan selama hampir 12 jam.

Baca lagi:

Sedih umat islam Malaysia sibuk pasal siapa bunuh Tangmo, akhirnya Ust Kazim bersuara ramai terdiam

Warga Emas kantoi menipu, Netizen dedah siapa dia sebenarnya

Lelaki diculik 3 wanita, dirogol bergilir-gilir selama 3 hari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *