Cristiano Ronaldo pecah rekod Euro 2024

Cristiano Ronaldo pecah rekod Euro 2024

Cristiano Ronaldo pecah rekod Euro 2024. Kapten Portugal, Cristiano Ronaldo, telah memecahkan rekod bantuan gol terbanyak dalam sejarah kejohanan Euro.

Pemain berusia 39 tahun itu bermain dalam pasukan utama Portugal dalam kemenangan 3-0 menentang Turki dalam perlawanan Kumpulan F pada Sabtu lalu, dan memberikan bantuan gol yang penting.

Ronaldo tanpa egois membantu Bruno Fernandes menjaringkan gol ketiga bagi pasukannya dalam perlawanan tersebut.

Cristiano Ronaldo pecah rekod Euro 2024

Walaupun mudah untuknya mencuba menjaringkan gol sendiri, Ronaldo memilih untuk memberikan peluang gol kepada bekas rakan sepasukannya di Manchester United.

Tindakan itu sekali gus menjadikan beliau sebagai pencatat sejarah dengan tujuh bantuan gol, jumlah terbanyak sejak tahun 1968 dalam sejarah Euro, sambil juga mengekalkan kedudukan sebagai penjaring terbanyak dalam kejohanan ini.

Ronaldo juga memegang rekod yang serupa dalam Liga Juara-Juara, dengan mencatatkan 140 gol dan 42 bantuan gol.

Bintang Al Nassr ini masih belum menjaringkan gol dalam Euro 2024, tetapi dijangka dapat membimbing negaranya meraih gelaran kejuaraan untuk kali kedua.

Bernardo Silva membuka tirai jaringan sebelum gol sendiri oleh Samet Akaydin menjadikan Portugal unggul 2-0 pada separuh masa pertama perlawanan itu.

Baca Lagi:
Isteri terkejut jumpa bukti suami ada hubungan dengan adik ipar dalam aplikasi ‘fake calculator’
Ramai ambil peluang jual semula beg percuma Apple The Exchange TRX dengan harga RM550
Dapat suami ‘terpaling’ sabar, isteri naik kepala siap mengaku janda bercinta dengan 10 lelaki
CATEGORIES