Bercerai kerana mulut kakak ipar yang puaka

Bercerai kerana mulut kakak ipar yang puaka

Bercerai kerana mulut kakak ipar yang puaka. Aku dan suami bercerai kerana mulut kak ipar. Dia canang pada semua orang yang aku malu dengan suami yang hanya kerja sebagai tukang masak. Dalam masa masih Eddah suami datang semula untuk rujuk, rupanya ada hikmah perceraian itu berlaku..

#Foto sekadar hiasan. Assalamualaikum admin dan semua pembaca. Nama aku Ina (bukan nama sebenar). Terima kasih admin jika sudi menyiarkan kisah aku. Aku cuba untuk meringkaskan cerita. Aku mahu pandangan dan kata semangat.

Aku tak mahu kecaman kerana aku sudah leIah. Hampir 3 tahun usia perkahwinan aku dengan suami. Kami bakal menimang cahaya mata kedua. Alhamdulillah. Kini, hubungan kami suami isteri semakin hari semakin bahagia.

Lagi – lagi akan diserikan pula dengan kehadiran anak dalam rahim ini, kami hidup seperti apa yang orang lain idamkan. Suami aku sangat baik. Selalu membantu aku buat semua kerja rumah, uruskan anak sulung dan sebagainya.

Bercerai kerana mulut kakak ipar yang puaka

Cuma nafkah on off sebab kerja sebagai tukang masak, tidak menentu pendapatan pada musim covid ini. Tapi itu tidak menjadi masalah kepada aku kerana aku juga bekerja. Suami cukupkan pampers dan susu anak, itu sudah buat aku bersyukur.

Kami selalu luangkan masa sama – sama, aku memang tak berkira duit tambah – tambah bila makan di luar bersama suami. Aku bahagia saja sebab layanan dia di rumah adalah layanan yang menjadi dambaan wanita lain.

Dulu, suami aku sama juga seperti lelaki yang tak bertanggungjawab. Kami pernah bercerai sebelum PKP yang pertama kerana aku sudah tidak tahan. Adik beradik suami sering ikut campur dalam urusan kami suami isteri.

Pernah mereka memujuk suami aku untuk PJJ dengan aku konon bersimpati dengan gaji suamiku yang kecil. Kakak iparku pernah mencanang namaku pada seluruh keluarganya mengatakan yang aku dalam diam malu mempunyai suami seorang tukang masak sedangkan aku bekerjaya dan mendapat gaji yang lebih besar daripada suami.

Aku tak tahu perkara itu sehinggalah pada satu hari aku bertengkar dengan suami, dia terlepas semuanya. Aku kecewa dan lebih kecewa lagi suami menyebeIahi kakaknya. Katanya, aku adalah manusia yang nak mengh4ncurkan hubungan kekeluargaan mereka sedangkan aku tak penah masuk campur hal keluarga mereka.

Aku bukan jenis banyak mulut bila dengan keluarga mereka. Dipendekkan cerita, kami bercerai juga selepas kami bertengkar. Puncanya adalah aku menemui pesanan kakaknya yang lain bahawa dia tidak pernah menerima aku masuk dalam keluarga mereka.

Dia pesan, bila balik kampung nanti, dia hanya menerima suamiku saja tapi tidak menerima aku. Tak mahu tengok muka aku lagi jejakkan kaki di rumah ibu bapa mereka. Ya, aku sangat terIuka dan lebih terIuka, suami aku tidak menyebeIahi aku dan percaya bulat – bulat apa yang disampaikan kakak dia sedangkan yang duduk serumah, tido sebantal dngan aku adalah dia.

Bukan kakak dia. Aku pasrah dan reda. Aku hidup berdua dengan anak. Dalam masa beberapa minggu (masih dalam eddah), suami pada masa itu tinggal di rumah ibu bapanya. Dia mengadu kepada aku secara berkias yang dia juga punyai masalah dengan kakak – kakak yang cuba mengh1na dia pula sebab mereka tidak tahu kami bercerai.

Mereka cuba ps1ko harapkan kami bercerai. Padahal kami memang sudah bercerai. Dari situ, suami mula nampak siapa yang harus dia percaya dan dia mohon rujuk kembali kerana rindukan anak. Anak memang rapat dengan dia.

Aku pikir lebih 100 kali sampai tiada jawapan. Akhirnya aku mohon Allah tuntun hati aku demi kebaikan keluarga kami. Akhirnya kami bersatu kembali. Rupanya ada hikmah perceraian itu berlaku. Selepas kami rujuk, suami aku berubah 360 darjah.

Tidak lagi menggunakan kata – katanya yang menggur1s hati aku. Buat semua kerja rumah termasuklah basuh kain, angkat kain, bersihkan rumah, masak atau beli makanan jika tak larat masak, uruskan anak, uruskan rumah hampir setiap hari sehingga kini.

Aku bersyukur. Aku lebih bahagia dengan suami sekarang dan suami akan cuba memahami hati aku setiap kali aku meluah perasaan. Pujukan yang aku terima berbanding perIian pada satu ketika dulu. Dia memang memanjakan aku bagai anak kecil.

Dulu em0siku didera, kini tidak lagi alahamdulillah. Cuma, suami masih berusaha menjernihkan hubungan aku dengan keluarganya. Aku tidak mampu. Aku rasa maru4h aku dipijak – pijak. Aku menerima suami, bukan menerima keluarganya.

Memang tak elok begitu kan? Tapi aku terkesan dengan kata – kata kakak ipar yang mengatakan dia hanya menerima suami tetapi tidak aku. Aku pernah juga balik kampung dia dua kali selepas kejadian itu, tetapi adik ipar lelaki dan perempuan aku memandang sinis pada aku.

Anak aku juga tak dapat bermain dengan sepupu mereka menggunakan barang mainan mereka. Aku sedih lihat moment itu. Sejak itu aku tak mahu lagi berganjak ke sana. Aku tak mampu lihat anak aku dilayan seperti orang yang bersalah sedangkan dia hanya kanak – kanak yang tak faham apa – apa selain bahagia dalam dunia dia saja.

Satu hal nya, mereka jenis yang tak tahu malu. Sudah mencaci aku, masih mahu guna harta aku, kereta aku. Tapi dengan muka yang sombong. Mereka sejenis yang mengatakan semua harta itu adalah kepunyaan suamiku walhal mereka tahu suamiku hanya ada motor sebijik saja itu pun dia dapat selepas kami rujuk.

Aku tak boleh hidup dan hadap orang yang tak tahu malu. Suami ajak aku pulang lagi ke kampung, meraikan majlis perkahwinan adik beradik yang lain. Tapi aku tak mahu. Aku tak kuat untuk didera em0si. Aku jenis cepat serik dan tidak mudah melupakan.

Maaf aku mungkin tidak ikhlas sebab aku tersangat sakit. Aku juga tidak mahu suami balik seorang diri menggunakan kereta aku. Aku juga tak sampai hati biarkan dia naik motor saja sebab jauhnya hampir 5 – 6 jam. Aku buntu.

Aku memang tak mahu mereka menggunakan harta aku. Aku tak redha kerana aku tidak mampu berbuat baik kepada orang yang memij4k aku. Aku bukan sebaik itu. Kali terakhir adik – adik ipar aku naik kereta aku (bersama suami), mereka buang segala kulit buah mata kucing yang mereka makan di bahagian kaki.

Tak cukup dengan itu, mereka melenyek buah itu di karpet kereta aku dengan cara memijaknya. Aku jumpa banyak buah yang dah kena Ienyek sampai melekat habis di karpet. Belum lagi face mask yang aku sediakan sekotak di dalam kereta, lesap semuanya tinggal kotak sahaja.

Ya Allah, aku tak mampu hidup dengan manusia berhati busuk. Aku tak tunggu lama, tak tunggu mereka h4ncurkan kereta aku dulu untuk aku sedar. Aku cepat sedar. Ya, aku sangat berkira dengan orang yang aku rasakan tidak layak.

Sebab aku sangat bermurah hati dengan manusia lain sebelum ini. Aku tidak mampu bermurah hati pula dengan orang yang mengani4ya aku. Maaf luahan ini agak panjang. Dari cerita aku, aku mahu minta pendapat kalian. Bagaimana caranya untuk aku ikhlaskan hati aku untuk maafkan mereka dan bagaimana aku harus kuat untuk menghadapi mereka lagi.

Suami aku sudah sangat baik akhir – akhir ini terhadap aku sehingga melayani aku seperti puteri bila di rumah. Tapi aku rasa bersalah kerana tidak dapat memaafkan keluarga suami. Aku cuba tapi aku tak mampu. Aku tahu suami sedih.

Tapi, aku tak mampu buat masa ini. Aku perIukan kata – kata semangat untuk perbaiki semuanya. Terima kasih kerana membaca. Semoga Allah murahkan rezeki kalian semua. Aamiin. – Ina (Bukan nama sebenar)

Komen Warganet :

Kak Ain : Masih baru lagi peristiwa lalu itu. Ambillah masa untuk sembuh. Betul, jangan terjatuh dalam lubang yang sama dua kali. Suami pun dah sedar bahawa bahagia dia ialah di sisi puan. Tak mengapa jangan terlibat dulu dengan keluarga mereka andai dengan terlibat itu kita tidak dapat menjadi diri kita yang terbaik. Kumpulkan segala kebaikan yang kita ada untuk anak dan suami sahaja dulu.

Maryam Khadijah : Minta suami balik kampung naik bas untuk majlis adik dia. Tt kalau tak nak ‘terd3ra’ em0si tak payah balik pun tak apa. Sebab masing – masing dah tahu betapa keluarga beIah suami tak terima tt.

Kalau keluarga suami tanya kenapa balik kampung naik bas, tak naik kereta, suami kena berterus terang dengan mereka bahawa kereta tu milik tt. Dan tt perlu kend3raan untuk pelbagai urusan sepanjang suami berada di kampung.

Kalau suami betul – betul dah berubah dan faham perasaan serta em0si tt, suami tak akan malu mengaku depan keluarga kenyataan yang sebenar. Kenapa perlu malu kalau itu hakik4t ? Supaya keluarga suami faham dan tak ambil kesempatan atas kebaikan tt.

Nur Safirah Mohd Bahar : Iuka hati perlu dirawat sis. Tiada salahnya tidak mampu menerima orang yang pernah mengani4ya dan memij4k maru4h sis seolah – olah sis tiada harga diri. Masa sebenarnya tidak akan mengubah apa – apa, tapi masa akan membuatkan kita lebih kuat daripada sebelumnya.

Allah pemilik hati, mohon pada Dia tunjukkan jalan yang terbaik buat sis. Mohon didekatkan dengan insan – insan yang penuh kebaikan dan dijauhkan daripada manusia yang hanya mendatangkan keceIakaan dalam hidup sis. Yakinlah, Allah Maha Mendengar. InshaAllah hati kita lebih tenang walau tidak melupakan.

Kausar Jay : First sekali. Maafkanlah ipar – ipar yang meny4kitkan hati. Tujuannya untuk tenangkan hati. Orang yang memaafkan itu Allah akan bagi ketenangan insyaallah. Keduanya. Buat macam biasa. Jaga keluarga sendiri je. Tak perlu nak jaga hati keluarga suami.

Jaga hati sendiri dulu. Kalau ada tak puas hati, terus beritahu suami dan bincang bersama. Jangan simpan sendiri. Jangan kesiankan suami kononnya suami dah baik dan tak nak perg4duhan. Berterus terang bukan untuk berg4duh tapi untuk selesaikan masalah bersama.

Ketiga. Simpan kunci kereta bila balik kampung. Beritahu suami kereta tu tak boleh pakai suka – suka. Benda ni kena terus terang dengan suami kenapa rasa tak puas hati. Again, bincang bersama. Kalau nak pakai, tt kena ikut sekali dengan suami.

Orang lain tak boleh pakai. Be firm. Last sekali. Berdoa dan bertawakal. Semoga keluarga suami lembut hati untuk terima tt sikit – sikit dalam keluarga mereka. Insyaallah.

Sophia Ahmad : Confessor, sila jadi wanita yang pentingkan diri sendiri. You don’t owe them anything at all. Risau suami balik kampung naik motor, boleh sewakan kereta atau naik bas.

Tak jadi masalah. Yang penting sekarang, hati you, suami dan anak – anak. Jaga tu semua dulu sebelum fikir yang lain – lain. Hati yang terIuka, berikan masa. Tak guna memaksa diri untuk terima kalau you sendiri tahu tak boleh.

Baca Lagi:
Pertubuhan haram: Pegawai dan anggota polis ditahan
Harimau baham pakcik, yang pelik kenapa ramai-ramai ada dekat situ siap rakam lagi
30 negara rancang hantar aset perang laut dan udara Malaysia
CATEGORIES