Bahaya hantar emoji ‘love’ di WhatsApp, anda boleh dihukum penjara

Bahaya hantar emoji 'love' di WhatsApp, anda boleh dihukum penjara

Bahaya hantar emoji ‘love’ di WhatsApp, anda boleh dihukum penjara. Seorang pakar dalam jenayah siber di Arab Saudi memberi amaran kepada orang ramai bahawa tindakan menghantar emoji ‘love’ menerusi aplikasi WhatsApp boleh berdepan hukuman penjara.

Akhbar Okaz melaporkan pengirim emoji itu boleh dihukum penjara dua hingga lima tahun dan denda 100,000 riyal (RM111,556) jika disabit bersalah seperti ditetapkan di bawah undang-undang di Riyadh.

“Penghantaran emoji itu adalah satu bentuk jenayah gangguan. Selain itu, penggunaan beberapa imej dan ungkapan ketika bersembang dalam talian juga adalah kesalahan sama jika aduan difailkan oleh penerima,” menurut laporan itu memetik kenyataan Al Moataz Kutbi.

Baca lagi:  Dituduh tipu cucuk vaksin anak KJ, jururawat tampil buat penjelasan

Bahaya hantar emoji 'love' di WhatsApp, anda boleh dihukum penjara
Pengirim emoji itu boleh dihukum penjara dua hingga lima tahun dan denda 100,000 riyal (RM111,556) jika disabit bersalah seperti ditetapkan di bawah undang-undang di Arab Saudi

Menurutnya, pengguna tidak boleh sewenang-wenangnya terlibat dalam perbualan tanpa persetujuan individu lain yang boleh menyebabkan mereka berasa terganggu atau tidak selesa terutamanya apabila menggunakan emoji ‘love’.

Baca lagi:  Wanita ini tawar gaji RM35,000 sebulan untuk jadi pemandu peribadi dengan syarat…

Jelas Al Moataz lagi, gangguan boleh ditakrifkan melalui pernyataan, perbuatan atau gerak isyarat dengan konotasi seksual dalam apa jua bentuk termasuk menggunakan teknologi moden.

“Ia termasuk emoji yang dikaitkan dengan konotasi seksual mengikut budaya sesebuah masyarakat seperti emoji ‘love’ dan bunga ros,” tambahnya.

Difahamkan, denda yang dikenakan boleh mencecah 300,000 riyal (RM335,000) jika pesalah melakukan kesalahan berulang.

Baca lagi:  

Dikatakan mempunyai wajah seiras dengan Shukri Yahya, jurujual kongsi pengalaman

Hadi Usman cipta dapur memasak guna kuasa air

Pelepasan cukai individu sehingga RM1,000 bagi pembelian ujian pengesanan Covid-19 – LHDN

Leave a Reply

Your email address will not be published.