[VIDEO] Remaja OKU kena tampar & buli gara-gara tak bagi pinjam basikal

566f5723 6562 4794 9288 84d20b964f16

[VIDEO] Remaja OKU kena tampar & buli gara-gara tak bagi pinjam basikal.

Golongan Orang Kelainan Upaya (OKU) juga manusia biasa, mereka mempunyai perasaan dan perlu dihormati sama seperti orang lain. Mereka cuma mempunyai kekurangan atau kelainan dari segi mental atau fizikal.

Bagaimanapun, masih ramai yang memandang rendah terhadap golongan ini, lebih menyedihkan ada juga yang mengambil kesempatan ke atas kekurangan mereka ini.

Itulah yang terjadi baru-baru ini di Taman Tasik Taiping, Perak apabila seorang remaja OKU ditampar dan dibuli oleh mereka yang tidak berperikemanusiaan.

Dalam laporan, BFM difahamkan remaja OKU itu sedang berbasikal berseorangan di taman tersebut dan kemudiannya sekumpulan lelaki ingin meminjam basikalnya itu.

Remaja OKU tersebut enggan memberikan basikalnya kepada lelaki-lelaki itu, lalu salah seorang daripada lelaki tersebut bertindak menampar remaja tersebut sehingga membuatkan dia menangis.

Video berdurasi seminit tersebut telah tular di media sosial dan mendapat perhatian pihak polis, sebuah kenyataan telah dikeluarkan berkenaan insiden tersebut.

[VIDEO] Remaja OKU kena tampar & buli gara-gara tak bagi pinjam basikal

Menurut kenyataan Polis Daerah Taiping, pihaknya telah membuka satu kertas siasatan dibawah Seksyen 323 (menyebabkan kecederaan secara sukarela) dan 506 (ugutan jenayah) Kanun Keseksaan. Dalam kenyataan itu juga, pihak polis telah menahan seorang lelaki berusia lingkungan 22 tahun untuk membantu siasatan.

Tergamak buli OKU ya, kan dah mendapat…

Baca Lagi:

Sesuatu yang ‘Ganjil’ berlaku dalam PAS

Penumpang tak puas hati, tiket harga mahal, suka hati jadual semula penerbangan

Wisma Negeri Melaka ‘lumpuh’, bangunan terbakar, banjir

Leave a Reply

Your email address will not be published.