“Tak perlu umum dari mana sumber wang diterima Bersatu” – Peja

“Tak perlu umum dari mana sumber wang diterima Bersatu” – Peja

“Tak perlu umum dari mana sumber wang diterima Bersatu” – Peja. Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) akan mengheret Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) ke mahkamah, jika permohonan membatalkan perintah pembekuan akaun tidak diluluskan.

Timbalan Presiden BERSATU, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, berkata beliau belum menerima perkembangan lanjut, susulan permohonan pembatalan perintah itu yang dihantar Presiden, Tan Sri Muhyiddin Yassin.

“Saya pun tak pasti sama ada parti sudah tulis surat atau belum, walapum pastinya surat berkenaan akan dibuat dalam kadar segera. Waktu ini hujung minggu. Mungkin minggu depan kita akan dapat tahu jawapan dari SPRM.

"Tak perlu umum dari mana sumber wang diterima Bersatu" - Peja

“Tentunya perkara-perkara seperti ini (saluran perundangan) akan kami bincangkan dengan pucuk pimpinan, termasuk bersama Presiden untuk tindakan sewajarnya,” katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ditanya perkembangan terkini kenyataan Muhyiddin yang menjelaskan surat permintaan pembatalan perintah pembekuan akaun BERSATU kepada SPRM dihantar pada Khamis lalu.

Ahmad Faizal berkata, pembekuan akaun oleh SPRM memberi kesan sangat besar kepada BERSATU.

Beliau berkata, pemimpin parti itu tidak perlu mengumumkan secara terperinci sumber wang yang diterima BERSATU hingga membawa kepada pembekuan akaun itu dan menyerahkan sepenuhnya kepada SPRM, bagi menjalankan siasatan.

“Saya sudah jawab tetapi saya fikir tidak perlu lagi saya jawab secara terperinci kerana tentunya pihak berwajib iaitu SPRM akan siasat,” katanya.

SPRM hari ini menjelaskan beberapa akaun BERSATU masih dibekukan kerana siasatan belum selesai.

Baca Lagi:
Lelaki terkejut jumpa duit dalam dinding rumah sebanyak RM245,000, bila pergi bank lain pula yang jadi
Pakar kewangan dedah ramai rakyat mahu keluarkan duit KWSP sebab rasa belum tentu hidup selepas bersara
Rahsia ‘ustaz dunia’ akhirnya terbongkar, hidup mewah hasil duit derma
CATEGORIES