Patutlah minyak masak mahal, kapal Airbus A380 terbang guna minyak masak sebagai bahan api

636180041330061520 AFP 552977862 e1648862512961

Patutlah minyak masak mahal, kapal Airbus A380 terbang guna minyak masak sebagai bahan api.

Penerbangan menggunakan minyak masak sebagai bahan api. Itu pencapaian pesawat Airbus A380 yang melengkapkan penerbangan percubaan menggunakan minyak masak sebagai bahan bakar.

Pesawat ujian itu menyelesaikan penerbangan tiga jam dari Lapangan Terbang Blagnac di Toulouse yang juga ibu pejabat Airbus di Perancis, pada 25 Mac lalu, lapor CNN.

Ia dikuasakan oleh Bahan Api Penerbangan Lestari (SAF), kebanyakannya diperbuat daripada minyak masak terpakai dan sisa lemak, dan beroperasi dengan satu enjin Rolls-Royce Trent 900.

Airbus kemudian membuat percubaan susulan dengan penerbangan kedua pesawat A380, menggunakan bahan api minyak masak yang sama, pada 29 Mac, terbang dari Toulouse ke Nice untuk memantau penggunaan SAF semasa berlepas dan mendarat.

cookingairbus1 1648852213

Bahan api yang digunakan dibekalkan oleh TotalEnergies, sebuah syarikat yang berpangkalan di Normandy, Perancis dan diperbuat daripada Hydroprocessed Ester and Fatty Acids (Hefa).

Airbus menguji penggunaan penerbangan berkuasa SAF tahun lalu, dengan A350 diuji pada Mac 2021, dan pesawat A319neo terbang menggunakan minyak masak pada Oktober.

Syarikat itu berharap supaya pesawatnya diperakui untuk terbang dengan SAF menjelang akhir dekad ini dan pada masa ini, pesawat Airbus boleh dikuasakan sehingga 50 peratus SAF, diadun dengan minyak tanah tradisional.

“Meningkatkan penggunaan SAF kekal sebagai kunci utama untuk mencapai cita-cita industri bagi pelepasan karbon sifar menjelang 2050,” kata Airbus dalam satu kenyataan.

Syarikat itu mendakwa pesawat yang menggunakan SAF boleh menyumbang antara 53 peratus hingga 71 peratus daripada pengurangan karbon yang diperlukan untuk mencapai matlamat itu.

Airbus merancang untuk membawa pesawat sifar pelepasan pertama di dunia ke pasaran menjelang 2035.

Tetapi dengan harga yang tinggi, penggunaan meluas tidak dijangka berlaku dalam masa terdekat.

Hasil A380 merosot sejak beberapa tahun kebelakangan ini dengan beberapa syarikat penerbangan mengambil masa untuk menggunakannya, sebahagiannya atas alasan, bahawa ia kurang cekap bahan api berbanding kapal terbang jarak jauh yang lebih moden.

Baca Lagi:

Setelah Muhyiddin, Hadi bertemu Tun M, kini Anwar mengakui ada pertemuan dengan Muhyiddin

Gadis nekad terjun kereta selepas dicabul dan samun oleh pemandu e-hailing

Bahaya joging berseorangan, lelaki diculik 2 lelaki dan diliwat 8 kali berturut-turut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *