Jemaah Menteri bersetuju 10,000 pekerja asing dari Sri Lanka datang Malaysia

Jemaah Menteri bersetuju 10,000 pekerja asing dari Sri Lanka datang Malaysia

Jemaah Menteri bersetuju 10,000 pekerja asing dari Sri Lanka datang Malaysia.

Jemaah Menteri bersetuju bagi pengambilan 10,000 pekerja asing dari Sri Lanka dengan mengambil kira keadaan negara tersebut yang dilanda krisis ekonomi ketika ini.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M Saravanan berkata kerajaan Sri Lanka telah mengemukakan permohonan rasmi untuk membekalkan tenaga kerja dan memohon kuota sebanyak 10,000 pekerja.

Beliau berkata Mesyuarat Jemaah Menteri pada 14 Sept lepas bersetuju bagi pengambilan pekerja tersebut dan ia merupakan antara usaha kerajaan untuk membantu negara Sri Lanka yang sedang berdepan krisis ekonomi terburuk di negara itu.

Jemaah Menteri bersetuju 10,000 pekerja asing dari Sri Lanka datang Malaysia

“Saya menggesa pihak industri dan majikan untuk memberi sokongan kepada niat murni kerajaan ini dengan menggajikan pekerja asing dari Sri Lanka bagi mengisi kekosongan pekerjaan dalam sektor yang dibenarkan untuk pengambilan pekerja asing,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Saravanan, majikan yang telah diberi kelulusan kuota dan telah menyelesaikan bayaran levi boleh merebut peluang tersebut.

Beliau berkata sehingga 14 Sept lepas, bayaran levi telah dibuat bagi 416,634 permohonan pekerja asing.

Saravanan berkata majikan yang berminat untuk mengambil pekerja asing boleh menghubungi Bahagian Pengurusan Pekerja Migran KSM ([email protected]) atau Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia ([email protected]) untuk maklumat lanjut.

Baca Lagi:

Mee segera ada perisa “babi” tapi ada logo Halal

Tragedi kontena runtuh ketika lawatan ahli politik, 9 maut

Perkongsian video pembantu rumah ludah dalam bancuhan susu anak majikan buat netizen pelik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *