Suhu sejuk 18 darjah, penduduk Sik sejuk sampai tulang

Suhu sejuk 18 darjah, penduduk Sik sejuk sampai tulang

Suhu sejuk 18 darjah, penduduk Sik sejuk sampai tulang. Suhu sejuk antara 18 hingga 19 darjah celcius di beberapa kawasan di daerah ini pagi ini, menyebabkan penduduk terpaksa mengenakan pakaian lebih tebal bagi melakukan aktiviti harian.

Penduduk, Zaini Abu Bakar, 38, berkata cuaca sejuk sejak beberapa hari lalu, menyebabkan rutin pagi keluarganya sedikit terganggu terutama anaknya mandi pagi untuk ke sekolah.

“Kebelakangan ini suhu lebih sejuk berbanding biasa. Kasihan tengok anak-anak menggigil kesejukan mandi pagi untuk ke sekolah. Hendak ambil wuduk pun sudah sejuk, apa lagi hendak mandi.

“Ketika hantar anak ke sekolah saya terpaksa pakai baju tebal, anak juga dipakaikan baju panas supaya mereka tidak terlalu sejuk ketika membonceng motosikal,” katanya yang tinggal di Kampung Sungai Siputeh di sini.

Suhu sejuk 18 darjah, penduduk Sik sejuk sampai tulang

Zaini yang bekerja sebagai penoreh getah berkata, cuaca sejuk sebegini lazimnya menandakan musim kemarau akan bermula tidak lama lagi.

Penduduk, Nurul Asma Ghazali, 35, berkata dia terpaksa menyediakan air panas untuk anaknya berusia lima tahun mandi sebelum dihantar ke tadika.

“Memang sejuk luar biasa pagi ini hingga berkabus di hadapan rumah, apabila sejuk memang anak liat bangun pagi.

“Ada yang menangis tak mahu mandi, terpaksa dipujuk baharu mahu mandi dengan air panas,” kata ibu kepada tiga anak itu.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Meterologi Malaysia (MetMalaysia) Kedah, Muhammad Khalil Abdul Aziz berkata, cuaca sejuk di daerah itu adalah perkara biasa apabila negeri utara berada pada fasa kedua Monsun Timur Laut (MTL).

Jelasnya, sepanjang tempoh ini kebiasaannya awan akan berkurangan di kawasan terbabit.

“Awan berfungsi seperti selimut yang memerangkap haba, apabila tiada awan, haba yang ada di bumi akan terlepas naik ke udara.

“Keadaan ini akan menyebabkan orang ramai berasa lebih sejuk berbanding biasa,” katanya ketika dihubungi.

Mengulas lanjut, Muhammad Khalil berkata, kelazimannya juga bagi tempoh Januari hingga Mac, negeri di utara semenanjung akan menerima kurang taburan hujan.

Katanya, ia akan mengakibatkan cuaca agak kering dan suhu maksimum harian juga dijangka meningkat selain berkemungkinan berlaku jerebu tempatan dan juga kebakaran.

Baca Lagi:
Nama Rosyam Nor dipetik netizen, walau kaya tetap setia
Senarai jadual pembayaran gaji penjawat awam bagi tahun 2023
Pengalaman Ngeri: Mangsa dedah diugut rogol, makan babi dan tikus jika gagal ‘scam’ RM20,000 sehari
CATEGORIES