Sehidup semati! “Sempat ajar isteri mengucap” selang sejam setengah suami pula pergi selamanya..

Sempat ajar isteri mengucap selang sejam setengah suami pula pergi selamanya..

Sehidup semati! “Sempat ajar isteri mengucap” selang sejam setengah suami pula pergi selamanya..

Portal Kompas melaporkan sebelum itu, Drs H M Idrus Makkawaru, 76, seorang kiai Nahdlatul Ulama (NU) Bantaeng sempat mengajar isterinya mengucap.

Seorang kiai di Katangka, Gowa, Sulawesi Selatan meninggal dunia selang sejam setengah selepas isterinya menghembuskan nafas terakhir, malam Ahad lalu.

Pada mulanya, sang isteri, Sitti Saniah, 74, telah meninggal dunia jam pada jam 8 malam, manakala Kiai Idrus menghembuskan nafas terakhir pada 9.30 pada malam yang sama.

Sehidup semati! “Sempat ajar isteri mengucap” selang sejam setengah suami pula pergi selamanya..

Sempat Ajar Isteri Mengucap.

Selepas itu, selang kira-kira sejam setengah, dia pula meninggal dunia. Kiai Idrus mempunyai sejarah penyakit jantung dan ketika hayatnya, adalah tokoh agama disegani dengan keperibadian mulia.

Menurut Ketua Kementerian Agama Wilayah Bantaeng, Muhammad Yunus, ketika mengucapkan kalimah syahadah kepada isterinya, Kiai Idrus tidak dapat menahan kesedihan dan menitiskan air mata.

Seorang yang rajin beribadah dan menjadikan membaca Al-Quran sebagai rutin harian.

Kisah Hampir Serupa.

Subhanallah gambar pasangan sehidup semati ini telah tular di media sosial oleh pengguna Facebook bernama Bidan WhanyRannu.

Manakala sebuah kisah yang hampir serupa juga berlaku di tanah seberang, di Makasar, Sulawesi, Indonesia di mana sepasang suami isteri yang sudah lanjut usia betul-betul sehidup dan semati apabila mereka berdua pergi mengadap Ilahi pada waktu yang hampir sama iaitu selang beberapa jam saja.

Maimunnah Yunus lebih dahulu meninggal dunia pada Ahad 4 Ogos 2019, pukul 1.30 tengah hari sebelum disusuli suaminya, Batry Selkam pada pukul 1.40 pagi Isnin, 5 Ogos 2019.

Kongsi Bidan, pasangan berkenaan bernama H Batry Selkam dan isterinya Maimunnah Yunus. Kedua mereka meninggal dunia pada waktu yang hampir sama cuma berbeza 12 jam.

Pasangan ini warak. Suami bekas guru manakala isterinya pula merupakan seorang guru mengaji di sebuah sekolah rendah. Apa yang sangat menarik ialah orang yang menziarahnya ialah jenazah kedua-duanya kelihatan seperti sedang tidur, tenang dan tersenyum indah, Masya Allah…

Setiap yang hidup pasti mati, beruntung bagi pasangan yang ditakdirkan untuk sehidup semati. Semoga Allah mengampunkan dosa-dosa mereka dan menempatkan mereka di kalangan orang beriman. Amin.

Sama2 kita sedekahkan alfatihah…

Baca Juga : Tanpa kuah, tanpa lauk, hanya nasi kosong yang direndamkan air mineral sahaja…

‘PM tepi’ peniaga boleh didenda RM50,000 jika tidak pamer harga, ini cara buat aduan

Marah dengan pegawai bank selepas ditegur langgar SOP, jutawan keluarkan semua duit simpanannya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *