Putin arahkan Pasukan Nuklear Rusia siap siaga

Putin arahkan Pasukan Nuklear Rusia siap siaga

Putin arahkan Pasukan Nuklear Rusia siap siaga. Bagaikan tidak gentar dengan sebarang ancaman termasuk sekatan ekonomi yang dibuat beberapa negara, Presiden Rusia, Vladimir Putin terus melawan arus dengan mengarahkan pasukan nuklearnya untuk berada dalam keadaan siap siaga dengan sebarang ancaman yang dibuat negara-negara barat.

Berdasarkan kenyataan dikeluarkan Moscow, Putin telah mengarahkan Menteri Pertahanan dan Ketua Turus Am Angkatan Tentera negara itu untuk mengaktifkan pasukan nuklear dalam ‘mod khas perkhidmatan tempur’.

“Anda lihat bagaimana negara-negara barat bukan sahaja mengambil pendekatan bermusuhan dengan negara kita dalam bidang ekonomi, maksud saya sekatan tidak sah,” katanya.

Putin arahkan Pasukan Nuklear Rusia siap siaga

Presiden Rusia, Vladimir Putin terus melawan arus dengan mengarahkan pasukan nuklearnya untuk berada dalam keadaan siap siaga dengan sebarang ancaman yang dibuat negara-negara barat

Dakwanya lagi, Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) dengan sengaja membiarkan kenyataan agresif dilancarkan ke atas Rusia sejak beberapa hari lalu.

Arahan Putin itu dalam masa sama meningkatkan lagi kebimbangan di peringkat antarabangsa yang mana negara itu mempunyai bekalan senjata nuklear kedua terbesar di dunia dilengkapi simpanan besar peluru berpandu balistik.

Susulan itu, Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky bersetuju untuk mengadakan perbincangan bersama Rusia di sempadan Belarus.

Bagaimanapun, lokasi sebenar dan masa pertemuan itu tidak didedahkan.

Beliau sebelum ini menyatakan kesediaan melakukan rundingan damai namun tidak mahu ianya diadakan di Belarus, yang mana mempunyai hubungan yang kuat dengan Rusia.

Baca Lagi:

‘Presiden kami paling berani di dunia, kami akan mempertahankan kedaulatan Ukraine’

[VIDEO] Jambatan Pulau Sekati putus dua dibawa arus Sungai Terengganu

Abang Viva kembali beraksi, misi ke Terengganu bantu mangsa banjir

 

CATEGORIES
TAGS