PH umum calon PRK DUN Sungai Bakap, ini latar belakang calon Kerajaan Perpaduan

PH umum calon PRK DUN Sungai Bakap, ini latar belakang calon Kerajaan Perpaduan

PH umum calon PRK DUN Sungai Bakap, ini latar belakang calon Kerajaan Perpaduan. Gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) telah mengumumkan bekas Pengarah Institut Aminudin Baki Cawangan Utara, Dr Joohari Ariffin sebagai calon untuk bertanding dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap pada 6 Julai akan datang.

Pengumuman tersebut dibuat oleh Pengarah Pilihan Raya Perpaduan yang juga Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli dalam Majlis Pengumuman Calon Perpaduan PRK N20 Sungai Bakap di tapak parkir sebuah pasar raya di Bandar Tasek Mutiara, malam ini.

Rafizi menyatakan bahawa Joohari, yang dilahirkan di Permatang Pasir Seberang Perai, telah dibesarkan dan menerima pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan (SK) Sungai Bakap, dipilih sebagai calon setelah mendapat restu daripada semua pimpinan kerajaan Perpaduan.

PH umum calon PRK DUN Sungai Bakap, ini latar belakang calon Kerajaan Perpaduan

“Calon yang kami pilih ini memenuhi keperluan utama, iaitu beliau adalah anak tempatan yang mampu menjaga kepentingan penduduk di sini.”

“Dua calon ini adalah orang yang bijak dan bertanggungjawab, dan ketiga-tiga calon ini tidak hanya bertanggungjawab untuk diri saya sendiri tetapi juga untuk anak-anak saya pada masa depan, itulah sebabnya kita memerlukan calon ini untuk mewakili Perpaduan dalam pertandingan,” katanya.

Pada majlis itu, Joohari turut menandatangani surat Aku Janji Calon Perpaduan bagi mewakili gabungan berkenaan untuk bertanding menawan semula Sungai Bakap yang pernah dimenangi oleh PH pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) sebelum ini.

Hadir sama dalam majlis pengumuman calon itu adalah Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar; Naib Pengerusi DAP Kebangsaan, Chow Kon Yeow; Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan; Timbalan Presiden AMANAH, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof; Ketua Wanita Keadilan, Fadhlina Sidek dan barisan pimpinan negeri yang lain.

Untuk rekod, Joohari, 60 tahun, yang menetap di Taman Ilmu, adalah bekas guru dan pemegang ijazah kedoktoran (PhD) dari Universiti Sains Malaysia (USM).

Beliau sangat aktif dalam kerja amal dan kemasyarakatan sehingga dikenali oleh sebahagian besar ibu bapa dan pelajar, guru, serta penjawat awam di sekitar DUN Sungai Bakap.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) pada Khamis lepas telah menetapkan hari pengundian bagi PRK DUN Sungai Bakap pada 6 Julai ini.

Tarikh penamaan calon dan pengundian awal pula telah ditetapkan pada 22 Jun dan 2 Julai.

PRK tersebut diadakan berikutan kematian wakilnya, Nor Zamri pada 24 Mei lalu akibat keradangan dalam perut.

Pada Pilihan Raya Negeri Pulau Pinang Ogos tahun lalu, Nor Zamri yang juga Yang Dipertua PAS Nibong Tebal menewaskan calon PH, Nurhidayah Che Rose dengan majoriti 1,563 undi.

Baca Lagi:
Keadaan terkini Pablo Amirul setelah lama menghilang, “pernah jadi hamba duit dan dunia, sekelip mata Allah tarik nikmat”
Jarang sekali berlaku, pelancong terkejut nampak ikan paus pilot muncul di Tioman
Ini senarai 7 tempat luar negara yang boleh anda tunaikan ibadah korban dengan harga murah
CATEGORIES