Peternak di Thailand beri ayam makan ganja untuk hasilkan daging dan telur yang lebih baik

nMW0uxSG9N e1655103176313

Peternak di Thailand beri ayam makan ganja untuk hasilkan daging dan telur yang lebih baik.

Penternak di Lampang, Thailand memberi makan ayam mereka ganja sebagai pengganti kepada antibiotik. Mereka mendakwa ini bakal menghasilkan daging dan telur yang lebih baik daripada biasa, lapor The Straits Times.

Menurut The Nation, cubaan itu adalah sebahagian daripada ujian yang dijalankan oleh perusahaan komuniti Peth Lanna dan Fakulti Pertanian Universiti Chiang Mai.

Presiden perusahaan komuniti Peth Lanna Sirin Chaemthet dilaporkan berkata bahawa ayam yang diberi ganja telah menunjukkan kesan imuniti yang lebih baik.

Peternak di Thailand beri ayam makan ganja untuk hasilkan daging dan telur yang lebih baik

Para penternak memutuskan untuk menggunakan ganja selepas antibiotik gagal menghalang ayam daripada terkena bronkitis burung.

Sirin turut menambah bahawa ayam yang diberi makan ganja akan dapat memenuhi permintaan pelanggan yang mencari makananan jenis organik.

Presiden Majlis Peladang Kebangsaan Prapat Panyachatrak berkata bahawa menggunakan ganja dan bukannya antibiotik akan memastikan keselamatan pengguna dan “meningkatkan nilai komersial produk ayam”.

Thailand Khamis lalu menjadi negara pertama di Asia yang menghalalkan ganja.

Ini bermakna tiada lagi kesalahan dalam undang-undang berkenaan menanam dan menjual produk ganja dan rami, atau menggunakan ganja untuk tujuan kesihatan.

Pada pagi yang sama undang-undang itu berkuat kuasa, lebih 100,000 orang berdaftar dengan Pentadbiran Makanan dan Dadah Thailand, lapor Bangkok Post.

Bagaimanapun, menteri kesihatan Thailand Anutin Charnvirakul memberi amaran bahawa penggunaan ganja secara rekreasi masih dilarang.

“Jika (pelancong) datang untuk rawatan perubatan atau datang untuk produk berkaitan kesihatan maka ia bukan satu isu tetapi jika anda fikir anda mahu datang ke Thailand hanya kerana anda mendengar ganja atau ganja adalah sah … (atau) datang ke Thailand untuk merokok secara bebas, itu salah,” kata Anutin.

Baca Lagi:

Kenderaan guna nombor plat ‘fancy’ boleh didenda, penjara

9 lelaki belasah 2 wanita sampai lunyai di restoran dicekup polis

Unik! Minyak masak dijual seperti di stesen minyak, netizen Malaysia teruja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *