Loan rumah cara orang cina, orang melayu boleh ikut cara ini

Loan rumah cara orang cina, orang melayu boleh ikut cara ini

Loan rumah cara orang cina, orang melayu boleh ikut cara ini. LOAN RUMAH CARA ORANG CINA

Cth dari gambar
Rumah 500K
Interest 400K
Total loan 900K
đŸ”ĨđŸ”ĨđŸ”ĨđŸ”Ĩ

Loan rumah cara orang cina, orang melayu boleh ikut cara ini

Beli rumah cara orang Cina

1. Downpayment 40% iaitu 200K, tempoh loan 15 tahun. Pinjaman bank 300K shj.
2. Downpayment 60% iaitu 300K, tempoh loan 10 tahun. Pinjaman bank 200K shj.

KONSEP LOAN RUMAH ORG CINA

đŸ”ŧ DOWNPAYMENT BESAR
đŸ”Ŋ TEMPOH LOAN RUMAH PENDEK 10-15 TAHUN SHJ
đŸ”Ŋ KURANGKAN BAYAR INTEREST

Tak ramai orang Melayu Islam yg mampu buat camni. Betul tak? đŸ˜Ŧ

Its okay.
Ambil konsep dahulu.
Jika tak boleh apply 100%, kita apply 50% dulu.

#NotaHutang
1. Terima info sebegini sebagai ilmu baru yg mungkin akan memberi manfaat di masa hadapan.
2. So next time, nak beli kereta atau rumah, kita jadikan habit utk letak downpayment besar dan tempoh loan pendek.
3. Dan kita elakkan dari zero downpayment atau 10% downpayment. Usahakan utk letak 20-40% downpayment. Perghhh tetiber rasa berpeluh dahi ni… 😅
4. Benda ni nampak macam susah mcm impossible macam tak logik sebab ini bukan budaya orang MELAYU orang ISLAM. Benda baru memang susah nak hadam.
5. Kepada anak-anak muda yg plan nak beli kereta atau rumah, pasang azam utk letak downpayment tinggi dan tempoh loan pendek !!!!

CONTOH:-

â–ļī¸ KERETA 50K.
Downpayment 30% iaitu 15K.
Pinjaman bank 35K
Interest 5% (andaikan)
Tempoh loan 5 tahun.
(Jangan tarik tempoh loan max 9 tahun).
Bulanan = RM700

RM700 x 5 tahun = 42K
Pinjaman 35K
Interest 7K

Hokay…

Jika rasa bulanan masih mahal.

Itu tandanya mungkin gaji kita mmg kecil dan kita kena downgrade kereta kecil yg murah sikit dlm 30-40K. Eerrrr…
#PS

Adjust lah apa yg patut ikut selera masing-masing. Bukannya ada org letak parang kat lehet anda dan paksa kalian telan boolat-boolat apa yg dikongsikan di sini.

Cara ini – downpayment besar, tempoh loan pendek – hanya sesuai utk mereka yg mmg nak cepat-cepat buang beban hutang di bahu.

Ehhh mana nak cariiiii DOWNPAYMENT BESAR mcm tu???? ☚ī¸

Yeaaa anda kena berjimat.

Anda kena stop shopping benda baru, gunalah apa yg ada utk seketika.

Anda kena ada habit menyimpan duit.

Anda kena cari duit ekstra, kerja atau bisnes parttime, duit gaji partime masukkan ke tabung downpayment anda.

Duit bonus jgn usik. Masukkan ke tabung downpayment anda.

So awal-awal mungkin anda kena naik motor atau public transport 1-2 tahun utk penuhkan tabung downpayment 15K ini.

Yeaa ambil ilmu dan adjust lah apa yg patut.

😎👍
MISI BEBAS HUTANG

Baca Lagi:
Pusat Pungutan Zakat terkejut ada lelaki berjubah lusuh mahu bayar zakat RM1 juta
Wanita ini kerja di pusat jagaan orang tua, rupanya ada kisah disebalik aunty anak 8
Lelaki lari dari rumah selama 28 tahun kerana takut disunat akhirnya pulang ke rumah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *