KJ masuk PKR?, ini jawapan Rafizi

KJ masuk PKR?, ini jawapan Rafizi

KJ masuk PKR?, ini jawapan Rafizi. Penyertaan bekas Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin yang dipecat daripada UMNO sebagai ahli PKR perlu dibincangkan dalam kepimpinan parti.

Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, beliau tidak boleh keseorangan membuat keputusan itu dan tanpa perlu dilakukan secara kolektif oleh semua pemimpin PKR.

Katanya lagi, desas-desus berita kemasukan Khairy ke PKR masih bersifat spekulasi dan hanyalah pramatang.

KJ masuk PKR?, ini jawapan Rafizi

“Yang itu (penyertaan KJ) kita kena bincang dalam parti. Tetapi sekarang isu ini tidak timbul lagi, jadi tak perlu bincang lagi.

“Kalau perkara ini timbul, barulah kita bincang tetapi belum lagi, maka setakat ini jadi spekulasi sahaja,” katanya ketika menyampaikan Syarahan Parlimen Siri 1.0: Reset Ekonomi Malaysia di Parlimen di sini hari ini.

Sumber Utusan Malaysia memaklumkan mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO memutuskan Khairy dipecat daripada parti dengan serta-merta.

Perkara itu ekoran kenyataan Khairy ketika Perhimpunan Agung UMNO 2022 lalu yang mendakwa wujud kepincangan ketika proses pengundian usul Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan.

Menerusi satu video di akaun Tik Tok, Khairy berkata, tindakan itu dipercayai bagi membolehkan perwakilan ‘import’ dibawa masuk untuk sorak dan ‘bulldoze’ usul supaya kedua-dua jawatan tidak dipertandingkan.

Selain itu, UMNO menggantung keahlian Ketua Bahagian UMNO Sembrong, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein; bekas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan; ahli MT, Datuk Dr Fathul Mat Jahya; bekas ahli Parlimen Jempol, Datuk Salim Mohd Sharif dan Ketua Bahagian UMNO Tebrau, Maulizan Bujang.

Keahlian mereka digantung selama enam tahun.

Baca Lagi:
Netizen berjaya jejak lelaki yang berani lawan Mas Idayu 8 tahun lalu
Senarai ahli Umno dipecat dan digantung selama 6 tahun
Pusat Pungutan Zakat terkejut ada lelaki berjubah lusuh mahu bayar zakat RM1 juta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *