Lelaki jumpa duit RM405,203 dibawah peti ais lama yang dibeli secara online

Lelaki jumpa duit RM405,203 dibawah peti ais lama yang dibeli secara online

Lelaki jumpa duit RM405,203 dibawah peti ais lama yang dibeli secara online.

Seorang lelaki di Korea Selatan menemukan wang bernilai 130,000 dolar Singapura (RM405,203) yang dijumpai di bawah sebuah peti ais lama yang dibeli atas talian (online).

Jumpa 2,200 keping wang

Lelaki Jumpa Duit RM405,203 dibawah peti ais lama yang dibeli secara online

Menurut laporan agensi Korea Selatan, MBC News, lelaki itu menjumpai kira-kira 2,200 keping wang kertas ketika sedang membersihkan lantas terus pergi ke balai polis untuk membuat laporan pada 6 Ogos lalu.

Polis telah memulakan siasatan untuk menentukan sumber wang itu dan buat sementara waktu kesemua wang itu disimpan oleh pihak berkuasa. Penjual dan penghantar peti ais itu turut dipanggil untuk memberi memberi kenyataan bagi membantu siasatan.

Seorang pegawai polis, bercakap kepada MBC News, menyifatkan kes tersebut tidak masuk akal kerana melibatkan satu jumlah wang yang besar.

Selepas enam bulan wajib beri kepada orang yang jumpa

Lelaki Jumpa Duit RM405,203 dibawah peti ais lama yang dibeli secara online

Dalam pada itu, agensi portal Korea Selatan, Allkpop melaporkan bahawa Akta Hilang dan Jumpa negara itu mewajibkan wang itu diberikan kepada orang yang menemuinya sekiranya pemilik itu tidak muncul dalam tempoh enam bulan. Walau bagaimanapun, pihak yang memperolehi mesti membayar 22 peratus cukai daripada jumlah wang berkenaan.

Sekiranya pemilik wang dapat dikesan, pihak yang menjumpainya akan diberi pampasan antara lima hingga 20 peratus. Namun, sekiranya wang tersebut didakwa mempunyai kaitan dengan jenayah, wang tersebut akan diserahkan kepada dana negara.

Baca Lagi:

Dah cari padah menyelit depan lori, selamba berhenti tengah jalan konon rakam bukti

“Jumpa dekat akhirat nanti ya” lelaki pertikai siapa buat prosedur nikah di Malaysia macam ni

Misteri cahaya hijau muncul di Afrika Selatan, penduduk syaki pencerobohan makhluk asing

CATEGORIES