Kini semua orang boleh memasak, tak perlu lagi tunggu mak masak, hanya campak-campak dah siap

Kini semua orang boleh memasak, tak perlu lagi tunggu mak masak, hanya campak-campak dah siap

Kini semua orang boleh memasak, tak perlu lagi tunggu mak masak, hanya campak-campak dah siap. Pernahkah anda terutamanya kaum Adam berasa kekok untuk masuk dapur kerana kurang mahir dengan selok-belok masakan?

Bagi mereka yang jarang-jarang masuk dapur, resepi hidangan ringkas pun akan dianggap sebagai rumit dan tidak mampu dimasak dengan betul.

Bagaimanapun, masalah ini tidak perlu lagi menjadi kerisauan kerana sebuah pasar pagi di Teluk Intan, Perak menyediakan jalan penyelesaian mudah untuk semua lapisan masyarakat tak kira umur atau jantina.

Kini semua orang boleh memasak, tak perlu lagi tunggu mak masak, hanya campak-campak dah siap

Mana tidaknya, gerai di pasar tersebut menjual produk jualan berupa set lengkap bahan mentah sekali gus memberi idea dan cadangan masakan untuk pembeli.

Set bahan mentah tersebut diletakkan di dalam talam dan dipamerkan supaya pembeli dapat memilih menu mengikut cita rasa dan apa yang pasti dapat memudahkan mereka untuk memasak.

Misalnya untuk talam yang tertera juadah set kari, dapat dilhat bahan mentah yang diletakkan bersama adalah ayam, ikan, bawang merah, cili merah, santan kotak, ubi kentang dan pes kari. Turut disertakan adalah sayur kailan.

Kesemuanya adalah bahan yang diperlukan untuk menyempurnakan masakan tersebut dengan sayur menjadi pelengkap.

Dengan adanya jualan seperti ini, pembeli tidak perlu lagi menghabiskan masa meronda di sekitar pasar demi mencari bahan tertentu dari gerai berbeza.

1942892 e1676779955529

Bagi set sup ayam pula, bahan mentah seperti kangkung, daun saderi, bunga kubis, limau kasturi, lobak merah, ubi kentang, tomato dan bawang merah disertakan.

Beralih ke set siakap, bahan mentah yang menjadi kemestian sudah tentulah ikan siakap berserta bunga kobis, cili merah, kailan, lobak merah, ayam dan telur.

Selain itu, harga yang dipaparkan juga adalah sangat berpatutan berkemungkinan kerana ia dijual secara set.

Menjengah ke ruangan ciapan balas, rata-rata warga maya berasa kagum dengan konsep penjualan set tersebut kerana ia memudahkan orang ramai untuk memasak, sama ada yang sudah mahir atau sebaliknya.

“Macam ni aku yang lelaki bujang pun seronok pergi pasar. Dekat situ baru decide nak masak apa.

“Sangat memudahkan kita untuk memasak sendiri, tak ada la kita nak kena tunggu parents atau kawan-kawan yang pakar guide kita satu-persatu barang apa nak kena beli.

“Kalau ada konsep macam ni dekat tempat aku memang mudah, tak perlu nak brainstorm otak masak apa, just tengok dan ambil je talam mana yang kena dengan selera kita.

“Senang terus one stop boleh dapat apa yang kita nak untuk masak, tak ada la nak masak sup tetiba terlupa beli daun sup ke sebab semua dah ada dalam satu set,” ujar sebahagian warga maya.

Netizen lain pula meminta idea itu untuk dikembangkan ke seluruh pasar di serata negara kerana ia memudahkan proses gerak kerja seorang pembeli.

“Tolong ada cepat dekat negeri aku konsep ni, murah sangat.

“Rasa macam nak pindah settle down dekat Teluk Intan sekarang juga kalau begini rupa pasar diaorang,” demikian kata sebilangan netizen.

Baca Lagi:
Guru kongsi kisah jamuan akhir kelas, ada murid yang tak makan sebab miskin
Lelaki setuju hantaran RM22,222.22, selepas selesai akad nikah lelaki ceraikan isteri talak 3 depan orang ramai
Pembeli nak beli nasi bajet empat bungkus, buka dompet dia diam.. Wanita ini terus beri 5 bungkus nasi percuma
CATEGORIES