206 ahli Amanah Kedah keluar parti

206 ahli Amanah Kedah keluar parti

206 ahli Amanah Kedah keluar parti. Bekas Pengerusi Parti Amanah Negara (AMANAH) Kedah, Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi, mendakwa 206 ahli termasuk pimpinan negeri sudah meninggalkan parti itu sejak 29 November lalu.

Antaranya termasuk Speaker AMANAH Kedah, Kassim Mat Isa dan Timbalannya, Jamil Che Dan, selain Ketua Pemuda Negeri, Mohd Ridzwan Arshad Ahmad serta hampir seluruh kepemimpinan Pemuda AMANAH negeri.

Phahrolrazi yang dipecat daripada parti pada 30 Oktober lalu kerana didakwa melanggar Perlembagaan berkata, tindakan 206 ahli dan pemimpin itu susulan pendirian pucuk pimpinan AMANAH yang tidak memberi sebarang maklum balas terhadap surat dihantar 12 Ketua Kawasan AMANAH di Kedah pada awal November lalu.

206 ahli Amanah Kedah keluar parti

Katanya, surat terbabit berhubung permintaan untuk menerima semula beliau sebagai ahli sekali gus memegang kembali jawatan sebagai teraju AMANAH Kedah.

“Sebelum ini pun saya pernah katakan bahawa tindakan memecat saya daripada parti akan memberi kesan.

“Justeru, selepas pilihan raya Parlimen Padang Serai kita jangka ada lagi ahli yang akan meninggalkan AMANAH bukan hanya di Kedah, tetapi juga di negeri yang memiliki ramai keahlian Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (PASMA) seperti Kelantan, Pulau Pinang, Perak dan Selangor.

Phahrolrazi sebelum dipecat daripada AMANAH berikutan tindakannya membantah keputusan kepemimpinan Pusat yang memberi laluan kepada DAP untuk bertanding di kerusi Parlimen Jerai pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Dalam pada itu, Setiausaha Agung AMANAH, Datuk Dr Mohd Hatta Md Ramli, melalui satu kenyataan menegaskan pihaknya mengambil maklum mengenai tindakan segelintir ahli yang meninggalkan parti selepas PRU15 baru-baru ini.

Beliau bagaimanapun berkata, tiada mana-mana peringkat organisasi dalam AMANAH terbubar susulan tindakan terbabit.

“Untuk tempoh terdekat, kita akan mengumpulkan maklumat berkaitan tindakan keluar parti ini bagi memastikan AMANAH di peringkat negeri dan kawasan yang terjejas dapat dipulihkan melalui pelaksanaan Mesyuarat Penggantian Jawatankuasa Pimpinan,” katanya.

Baca Lagi:
Ibu 3 anak curi seluar dalam lelaki dipenjara 10 bulan
Rumah mewah milik bekas menteri atas bukit di Shah Alam bakal dijual pada harga RM17 juta
Nelayan jumpa muntah paus seberat 30kg bernilai cecah RM5 juta, mahu bersara awal jadi nelayan
CATEGORIES