Kutuk bos dan rakan sekerja dalam group WhatsApp, mahkamah putuskan pekerja boleh dipecat

Kutuk bos dan rakan sekerja dalam group WhatsApp, mahkamah putuskan pekerja boleh dipecat

Kutuk bos dan rakan sekerja dalam group WhatsApp, mahkamah putuskan pekerja boleh dipecat. Mahkamah Jerman dalam keputusan pertama seumpamanya memutuskan bahawa seorang pekerja boleh dipecat jika menghina majikan atau rakan sekerja mereka dalam kumpulan WhatsApp peribadi.

Hakim memutuskan bahawa walaupun ahli kumpulan mungkin berkongsi komen mereka secara sulit, tetapi apabila menyentuh mengenai kenyataan menghina atau berbaur perkauman, kerahsiaan hanya terpakai dalam kes luar biasa, lapor Agensi Berita Jerman (dpa) pada Khamis.

Jika kata-kata penghinaan itu diketahui umum, pekerja boleh dipecat, menurut keputusan Mahkamah Buruh Jerman selepas menimbang kes kumpulan WhatsApp di syarikat penerbangan TUIfly.

Kutuk bos dan rakan sekerja dalam group WhatsApp, mahkamah putuskan pekerja boleh dipecat

Kes itu membabitkan sekumpulan rakan dan dua saudara lelaki yang bekerja di TUIfly yang berkongsi “penghinaan jelas”, yang belum sedia dikongsi semula oleh pegawai.

Tujuh rakan sekerja syarikat penerbangan itu bertukar-tukar mesej WhatsApp selama beberapa tahun, menghina satu sama lain dan mereka yang bukan sebahagian daripada kumpulan sembang itu.

Mereka berkongsi kenyataan menghina, berbaur perkauman, tidak berperikemanusiaan dan seksis serta menggalakkan keganasan, dengan ugutan untuk “menumbuk muka orang”.

Sebahagian daripada sejarah sembang mereka telah disalin dan dihantar kepada majlis kerja dan pengurus kakitangan yang akhirnya menyebabkan mereka dipecat.

Mahkamah buruh sedang menimbang keputusan mahkamah rendah itu yang mendapati ahli kumpulan tersebut mempercayai bahawa sesi sembang mereka sah dan rahsia.

Mahkamah mendapati kumpulan sembang, sama ada merupakan komunikasi yang dilindungi dan sulit, bergantung kepada jenis mesej dan saiz serta komposisi kumpulan itu.

Baca Lagi:
“Genap 16 tahun kahwin semua aku tanggung, luruh jantung bila check telefon anak jumpa mesej suami dengan wanita lain, aku tazkirah cukup-cukup mereka berdua dan adu pada mentua”
Wanita jumpa nenek mengesot tengah jalan pukul 3 pagi, beranikan diri selamatkan nenek, terkejut bila dapat tahu nak pergi pasar cari ikan
Kenapa Kelantan dikategorikan negeri paling miskin dalam Malaysia?, ini sebabnya yang ramai orang Kelantan tak sedar
CATEGORIES