Wanita meninggal dunia selepas minum terlalu banyak air botol mineral

Wanita meninggal dunia selepas minum terlalu banyak air botol mineral

Wanita meninggal dunia selepas minum terlalu banyak air botol mineral. Seorang wanita di Indiana, Amerika Syarikat, dikatakan meninggal dunia selepas terlalu banyak minum air mineral dalam tempoh yang singkat.

Menurut New York Post, Ashley Summers meninggal dunia selepas minum empat botol air mineral sekali gus dalam masa 20 minit.

Semasa kejadian itu berlaku, Summers dikatakan berada di acara hari kemerdekaan Amerika Syarikat di Tasik Freeman, Indiana.

Wanita meninggal dunia selepas minum terlalu banyak air botol mineral

“Kapasiti setiap botol air purata 16 auns (470 mL). Jadi, jumlah air yang dia minum dalam masa 20 minit ialah 64 auns (1.88 liter). Setengah gelen. Itulah jumlah yang dia patut minum dalam satu hari,” kata abangnya, Devon Miller, memetik sumber.

Mengadu pening kepala selepas minum 1.88 liter air dalam masa 20 minit
Summers sebelum ini mengadu pening dan sakit kepala yang teruk selepas minum 1.88 liter air dalam masa 20 minit, menurut keluarganya.

Susulan itu, Summers pengsan di garaj selepas pulang ke rumah dan dikejarkan ke Hospital IU Health Arnett.

Menderma jantung, hati, paru-paru, buah pinggang dan beberapa tisu tulang milik Summers

Sejurus selepas dipindahkan ke hospital, Summers disahkan meninggal dunia akibat keracunan air. Jantung, hati, paru-paru, buah pinggang, dan beberapa tisu tulang Summers telah didermakan apabila dia disahkan meninggal dunia.

Untuk makluman, keracunan air atau ketoksikan air adalah situasi di mana seseorang mengambil terlalu banyak air dalam masa yang singkat.

Bukan itu sahaja, keadaan ini juga boleh berlaku apabila buah pinggang menyimpan terlalu banyak air akibat daripada masalah kesihatan tertentu. Rasa sakit, kekejangan otot, ketidakselesaan, loya, dan sakit kepala adalah tanda-tanda mabuk air.

Baca Lagi:
Hutang RM150,000 tak bayar, founder produk kejar kakak selebriti terkenal
Dua hari dikatakan ‘hilang’, ini keadaan terkini Sanusi
Rupanya ini 5 tempat lesapnya duit gaji anak muda setiap bulan, no.5 tu perempuan kebanyakkannya
CATEGORIES