Wanita cadang anak pakai alat perancang kehamilan agar tidak lahir anak luar nikah

Wanita cadang anak pakai alat perancang kehamilan agar tidak lahir anak luar nikah

Wanita cadang anak pakai alat perancang kehamilan agar tidak lahir anak luar nikah. Seorang wanita mencadangkan agar anaknya dipakaikan alat perancang kemahilan agar tidak mengandung luar nikah.

Wanita itu yang juga seorang ibu tunggal tekad membuat keputusan tersebut kerana takut peristiwa hitam menimpanya dahulu berlaku sekali lagi ke atas anak perempuannya.

Kisah keluarga tersebut dikongsikan semula oleh pegawai perubatan, Dr. Zulfaa di TikTok miliknya.

Wanita cadang anak pakai alat perancang kehamilan agar tidak lahir anak luar nikah

Menurut Dr. Zulfaa yang bertugas sebagai bidan memberitahu, wanita tersebut mempunyai kerisauan tinggi terhadap anak perempuannya apabila gadis itu sudah mempunyai teman lelaki.

“Seorang ibu tunggal mempunyai anak perempuan yang baru sahaja sambung belajar dan telah mempunyai kekasih.
“Menjadi kerisauan si ibu, dia takut anak gadisnya mengalami hal sama sepertinya dahulu iaitu terlanjur dengan kekasih sebelum berkahwin dan bercadang untuk memasang alat perancang kehamilan untuk anaknya supaya dapat elak dari mengandung luar nikah,” kongsinya.

Bagaimanapun, Dr. Zulfaa menasihatkan wanita itu untuk memperbaiki dan menjaga hubungan komunikasi dengan anaknya supaya gadis tersebut mampu berfikir dengan waras sebelum melakukan sesuatu tidak diingini.

“Tidak perlu sampai pakai alat pencegah, cukup sentiasa berkomunikasi dengan anak, tahu masalah mereka, jadi ibu ayah juga tidak terlalu risau dan fikir bukan-bukan pada anak,” cadangnya.

Baca Lagi:
Pengantin viral bekas mak nyah dan tomboy kahwin lepas kenal 5 hari, tak sangka lepas 2 minggu cerai talak 1
Durian pertama buatan China berat 6.91kg terjual dengan harga RM247,000 sebiji
Syarikat ‘tunggang agama’ tawar urus kucing mati ikut cara Islam, ‘siap kafan dan doa sekali’
CATEGORIES