Wanita berjaya bida nombor plat ‘D’ dengan harga RM12.4 juta

Wanita berjaya bida nombor plat ‘D’ dengan harga RM12.4 juta

Wanita berjaya bida nombor plat ‘D’ dengan harga RM12.4 juta. Nombor pendaftaran kenderaan abjad ‘D’ dijual pada nilai HK$20.2 juta (kira-kira AS$2.6 juta atau RM12.4 juta) oleh Jabatan Pengangkutan Hong Kong , kelmarin.

Jualan itu bukan sahaja mengejutkan ramai tetapi menjadi nilai ketiga tertinggi pernah dibayar untuk plat pendaftaran kenderaan di bandar raya berkenaan.

Satu laporan menyebut, daya tarikan ‘D’ bukan sekadar pada abjadnya tetapi kaitannya dengan perkataan bertuah seperti ‘naga’ dan ‘dolar’.

Wanita berjaya bida nombor plat 'D' dengan harga RM12.4 juta

Bagi masyarakat China, dua perkataan itu adalah simbol kuasa dan kekayaan.

Bidaan bermula dengan harga rizab sederhana HK$5,000 (RM3,053), tetapi ia berterusan kepada lebih daripada 74 pusingan bidaan, membuktikan adanya persaingan sengit dan permintaan tinggi untuk plat lesen unik di Hong Kong.
Perang bidaan yang berpanjangan dan sengit sebelum dimuktamadkan oleh seorang wanita.
Penjualan plat ‘D’ itu adalah sebahagian daripada bidaan lebih besar menampilkan 49 plat secara keseluruhan, dengan 25 daripadanya dengan nilai keseluruhan lebih HK$24.52 juta (RM14.97 juta).

Acara tahunan Jabatan Pengangkutan ini menjadi acara tradisi yang menguntungkan dan penyumbang ketara kepada dana kerajaan.

Sejak 2006, lebih 160 bidaan dijalankan, hampir 40,000 nombor plat terjual dan menjana hasil sekitar HK$600 juta (RM366.3 juta).

Di Hong Kong, pemakaian nombor plat tidak termasuk huruf ‘I’, ‘O’ dan ‘Q’ untuk mengelakkan kekeliruan, adanya koleksi unik plat satu digit dan huruf yang sangat diburu kerana jarang dipakai dan mempunyai makna simboliknya.

Walaupun plat ‘D’ dijual dengan nilai luar biasa, nombor plat paling mahal yang pernah dijual di Hong Kong ialah ‘W’ dengan harga HK$26 juta (RM15.8 juta) pada 2021.

Ia bukan sahaja menjadi satu urus niaga tetapi juga mencerminkan persaingan sengit dalam kalangan pengumpul, yang masing-masing bersaing untuk memiliki secebis sejarah permotoran eksklusif Hong Kong.

Sisi kompetitif ini ditambah nilai dengan kepentingan budaya huruf dan nombor tertentu, sekali gus ia menjadi acara yang dinanti-nantikan, ditonton dengan penuh minat oleh peminat dan pengumpul.

Penjualan plat ‘D’ pada harga yang begitu mengejutkan itu menjadi ilustrasi jelas antara perbezaan unik budaya, kemewahan dan persaingan yang mentakrifkan pasaran plat pendaftaran kenderaan Hong Kong.

Memandangkan pengumpul dan peminat terus bersaing untuk mendapatkan barangan berharga, bidaan itu juga dilihat melangkaui urus niaga semata-mata dan menjadi lambang daya tarikan, eksklusif dan status.

Baca Lagi:
Kecoh penduduk kampung kejar ‘penanggal’ yang cuba masuk rumah ibu mengandung
Bahaya sebenarnya pulas stereng kereta macam tebar roti canai, perkongsian abang bomba ini buat ramai buka mata
“Pakcik aku seorang guru, dia paksa anak kahwin dengan lelaki tua sebagai isteri ketiga, sekali rahsia pakcik aku terbongkar”
CATEGORIES